Türkiye'nin birçok ilinde karpuz hasadı sona ererken, Sivas'taki pazar tezgahlarını süsleyen taptaze ve lezzetli karpuzların Yozgat'ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili köyünden geldiği ortaya çıktı. Ancak bu lezzetin arkasında, üreticilerin ve tarım işçilerinin dona, doluya ve şimdi de kavurucu sıcaklara karşı verdiği büyük bir mücadele yatıyor.

Don, Dolu ve Sıcağa Rağmen Üretime Devam

Bölgede üretim yapan çiftçi Mustafa Çalışkan, bu yıl üreticiler için çok zorlu geçtiğini belirtti. Çalışkan, "12 Mayıs tarihinde Türkiye genelinde oluşan zirai dondan maalesef biz de etkilendik, zararımız büyüktü ama mücadelemize devam edip tekrar fidelerimizi diktik. Ondan sonra bir dolu hasarı oluştu, onu da atlattık. Şimdi ise ürünleri aşırı sıcaklardan korumak için üzerini kağıtlarla, saman balyaları ile kapatarak yanmamasını sağlıyoruz. Tüm zorluklara rağmen üretmeye devam ediyoruz," diyerek yaşadıkları süreci anlattı.

Atalardan miras teknik Sivas’ta sürüyor
Atalardan miras teknik Sivas’ta sürüyor
İçeriği Görüntüle

Tarım İşçilerinin Kavurucu Sıcakta Zorlu Mesaisi

Bu zorlu üretim sürecinin hasat aşaması ise kavurucu sıcaklar altında çalışan tarım işçilerinin omuzlarında. Adana Ceyhan'dan gelerek Sekili'de çalışan Şanlıurfalı tarım işçisi Yaşar Kuş, "Sabah saat 5'te kalkıyoruz, akşam 8'e kadar 40 derece sıcakta çalışıyoruz" derken, bir diğer işçi Haşim Kuş ise, "Yaklaşık 600 - 700 kilometre yoldan çalışmaya geldik. Çok zor şartlarda çalışıyoruz, bu emekçilik kolay bir iş değil," diyerek yaşadıkları zorluğu dile getirdi.

Sekili Karpuzu Sivas Tezgahlarında

Bölgede üretim yapan bir diğer çiftçi Sait Ayran ise Sekili karpuzunun lezzetine dikkat çekerek, "Sekili karpuzu çok güzeldir, aroması harikadır. Genelde Ege ve Karadeniz Bölgesi'nde hasat bittikten sonra bizim hasadımız başlar ve onuncu aya kadar devam eder. Buradaki ürünler genelde Yozgat merkez, Kırıkkale, Kırşehir, Ankara ve Sivas bölgesine gider" dedi.

Türkiye'nin birçok yerinde karpuz sezonu kapanırken, Sivaslıların sofrasına gelen bu taze ve lezzetli karpuzlar, hem üreticinin doğaya karşı verdiği amansız mücadelenin hem de tarım işçilerinin kavurucu sıcaklarda döktüğü alın terinin bir ürünü olarak tezgahlardaki yerini alıyor.

Kaynak: İHA