Sivas'ın sert kış şartları ve zorlu iklimi karşısında çiftçinin yüzünü güldürecek tarihi bir gelişme yaşandı. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), tam 15 yıl süren yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucunda, bölge iklimine tam uyumlu, soğuğa ve hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli 4 yeni ekmeklik buğday çeşidi geliştirmeyi başardı. Tescillenen bu "süper tohumlar", şu anda ekili olan tarlalarda hasat için gün sayıyor ve hasadın ardından Sivaslı çiftçilere ulaştırılacak.
15 Yıllık Sabrın ve Bilimin Meyvesi
Sivas'ın Kaderini Değiştirecek Gelişme! pic.twitter.com/zb7zPBzNkr
— Bizim Sivas Gazetesi (@bizimsivascomtr) July 18, 2025
SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'nin yürüttüğü bu uzun soluklu proje, Sivaslı çiftçilerin yaşadığı en büyük sorunlardan olan kış ve soğuk stresi ile verim düşüklüğüne çare olmayı hedefledi. Prof. Dr. Tolga Karaköy önderliğindeki ekip, 10-15 yıllık bir periyotta, genetik potansiyeli en yüksek, kaliteli ve dayanıklı anaçları kullanarak binlerce melezleme yaptı. Geliştirilen yeni buğday hatları, moleküler tekniklerle ve yıllarca farklı arazilerde yapılan denemelerle en iyileri seçilerek bu dört üstün çeşit elde edildi.
Prof. Dr. Tolga Karaköy, gelinen noktanın önemini vurgulayarak, "Sivas iklimine uygun 4 tane çeşidimizin ıslah çalışmaları neticesinde tescilini yaptırmış bulunmaktayız. Şu anda bu bölgede yaklaşık 700-800 dekarlık bir alanda sertifikalı tohumluk üretimi yapmaktayız. Bu, tek bir tohumdan bir tarlaya dönüşen zahmetli bir sürecin sonudur" dedi.
Hasat Sonrası Çiftçiye Ulaşacak
Üretilen bu yeni çeşitler sadece Sivas için değil, kışı sert geçen tüm bölgeler için umut vaat ediyor. Prof. Dr. Karaköy, "Sivas ekolojisine uygun ve yakın olan tüm bölgelerde bu çeşidimizi kışlık çeşit olduğu için tavsiye edebiliyoruz. Kışı sert geçen her bölgede bu çeşitlerimizi tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.
Tarlalarda olgunlaşan ve hasadı beklenen buğdaylar, biçerdöverlerin tarlaya girmesinin ardından elenip ilaçlanacak ve sertifikalı tohum olarak paketlenecek. Bu değerli tohumlar, belediyenin de desteğiyle Sivas'a bağlı köylerdeki çiftçilere dağıtılarak, toprağa bereket getirecek.
Çiftçi de Destek Verdi, Sonuçtan Memnun
Projenin en başından beri kendi arazisini üniversitenin çalışmalarına açarak destek veren çiftçi Mehmet Lütfi Okatan ise sonuçtan oldukça memnun. Okatan, "Yaklaşık 10-15 yıl aralığında bu çeşitlerin ıslahı, ekimi, hastalıklara dayanımı, verim kaliteleri ve değerleri incelendi. İklimimize en uygun çeşitleri bulduk ve bu sene de final yaptık. 4 çeşidi tarlamıza ektik. Buradan çıkan ürün sertifika aldı ve çiftçilere dağıtımı yapılacak" diyerek, bu bilimsel çalışmanın Sivas tarımına büyük katkı sağlayacağını belirtti.