Mersin Büyükşehir Belediyesi, atalık tohumları korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve yaygınlaştırmak hedefiyle Tarsus Belediyesi iş birliğinde anlamlı bir etkinliğe imza attı. ‘Doğadan al doğaya kat’ sloganıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen "1. Tohum Takas Şenliği", Tarsus'un tarihi Kubatpaşa Meydanı’nda yerel üreticilerin ve doğa dostlarının yoğun ilgisiyle düzenlendi. Şenlikte, Sivas yöresine ait atalık Zerun buğdayının da toprakla buluşturulması, etkinliğe ayrı bir değer kattı.

Sivas'ın Zerun Buğdayı Minik Ellerde Geleceğe Taşındı

Her yaş grubuna hitap eden şenlikte, özellikle çocuklar için düzenlenen atölyeler büyük ilgi gördü. ‘Geleceğe Dönüş’ atölyesinde geri dönüştürülebilir malzemelerden kendi pankartlarını hazırlayan minikler, en anlamlı deneyimlerden birini ise ‘Buğday Abla ve Sihirli Buğday Tanesi’ atölyesinde yaşadı. Bu atölyede çocuklar, Malatya-Kayseri ve Sivas yöresine özgü kadim atalık tohumlardan biri olan Zerun buğdayını özenle toprakla buluşturdu. Tohumların ekilme sürecinden filizlenip toplanmasına kadar olan tüm aşamalar hakkında bilgi edinen çocuklar, Sivas'ın da değerli bir mirasını geleceğe taşımanın heyecanını yaşadı.

Şenlik öncesinde Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ve Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, kurutulmuş meyveler, bakliyatlar, ev yapımı reçeller, Tarsus’a özgü mamül, kömbe, Karakuş tatlısı gibi organik ve el emeği ürünlerin sergilendiği Slow Food Yeryüzü Pazarı’nı ziyaret ederek üreticilerle sohbet etti.

Mersin'in Zengin Tarım Mirası Tanıtıldı, Tohumlar Takas Edildi

İklimi, coğrafyası ve bitki örtüsüyle zengin bir tarım mirasına sahip Mersin'in bu zenginliğini yansıtan şenlikte, Gülnar nohudu, Silifke’nin Balandız buğdayı, Toroslar’ın ak darısı ve Şıhömerli’nin leklek fasulyesi gibi bölgeye özgü birçok ata tohumu da tanıtıldı. Katılımcılar, getirdikleri ata tohumlarını birbirleriyle takas ederek hem biyolojik çeşitliliğin korunmasına hem de geleneksel tarımın yaşatılmasına önemli bir katkı sundu.

Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından ‘Tohum ve Gıda Sohbetleri’ paneli ile devam etti. Sürdürülebilir tarım, organik üretim ve yerel tohumların masaya yatırıldığı panelde, katılımcılar merak ettikleri sorulara yanıt bulma fırsatı yakaladı.

Meral Seçer: "Ata Tohumu, Sağlığımız ve Gelecek Mirasımız İçin Çok Önemli"

Tohum Takas Şenliği’nin ekosistemi ve sağlığı korumak adına büyük anlam taşıdığını belirten Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, atalık tohumların kendi coğrafyasında ve mevsiminde yetiştiği için besin değerini kaybetmediğini ve sağlıklı olduğunu vurguladı. Kooperatif olarak ata tohumlarının gün yüzüne çıkarılması ve korunması için yürüttükleri projeleri anlatan Seçer, coğrafi işaretli ürünlere verdikleri öneme dikkat çekti. Küçük aile işletmelerinin bu üretimden vazgeçmemesi ve yeni üreticilerin katılması için atalık tohumun öneminin daha fazla fark edilmesi gerektiğini söyleyen Seçer, "Mersin Büyükşehir Belediyesi; tohum, gübre ve üretim için gerekli olan malzemeleri çiftçilere veriyor. Çiftçi üretiyor ve pazarlama noktasında kooperatif olarak biz devreye giriyoruz," dedi. Seçer, "Ata tohumu, sağlığımız ve gelecek mirasımız için çok önemli. Bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz," diye ekledi.

Sivas'ın o doğal güzelliği bir anda korkuttu!
Sivas'ın o doğal güzelliği bir anda korkuttu!
İçeriği Görüntüle

Ali Boltaç: "Ata Tohumlarına Daha Fazla Sahip Çıkmamız Gerekiyor"

Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise kültürel mirasa sahip çıkmanın ve gelecek nesillere aktarmanın önemine değinerek, ata tohumlarının kıymetinin günümüzde yeterince bilinmediğini ve bu değerli mirasa daha sıkı sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA