Sivas sofralarının vazgeçilmezi olan ev yapımı Sivas katmeri kış aylarında sofralarda yerini almaya başladı.
Sivas'ın katmeri çöreğini bilmeyen yoktur. Ancak Sivas'ın ev yapımı katmeri ise oldukça meşhur yöresel lezzettir. Soğuk kış günlerinde özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan Sivas katmeri yapılışı hakkında Gülten Yıldızdağ lezzeti, tarifi ve nasıl yapıldığı hakkında açıklamalarda bulundu: "Ev yapımı Sivas katmeri özellikle kış aylarında çokça meşhurdur. Ev hanımlarının özellikle kahvaltılarda sıça yaptığı bir tariftir.
Sivas katmeri malzemeleri şu şekilde;
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı un
Katmer Arası için:
- 250 gram tereyağı
- 1 küçük fincan sıvıyağ
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
SİVAS KATMERİ NASIL YAPILIR?
Hamur elde etmek için kullanılacak kap içine maya, ılıtılmış süt ve su eklenir. Üzerine sıvıyağ, tuz eklendikten sonra yavaş yavaş un dökülür. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edildikten sonra üzeri kapatılır ve mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur parçalara ayrılır ve el ile çekiştirilerek açılır. Köşelerde içe doğru kare olarak katlanır. İkinci hamurda aynı şekilde açılır ve tereyağı, sıvıyağ ile yağlanır. Ardından ilk hamur ikinci hamur ortasına konulur ve kapatılır. Hamur üzerlerine kesik çizgiler atılır. Çırpılan yumurta sürülür ve önceden ısıtılmış fırına sürülür.
BİZİM SİVAS HABER- SİVAS HABER- SİVAS