38 yıldır peynircilik sektöründe olan ve geniş bir tecrübeye sahip olan Apdullah Duydu, Sivaslıların genellikle tuzu az peynirleri tercih ettiğini belirtti.
TRABZON TEL PEYNİRİ KAHVALTILARDA VAZGEÇİLMEZ
Sivas’ta peynir denildiğinde ilk akla gelen çeşitlerden biri de Trabzon tel peyniri. Duydu, "Trabzon tel peynirimiz tam yağlı ve tuzu çok azdır. Kahvaltılarda çokça tüketilir" diyerek, bu peynirin Sivaslılar arasında oldukça popüler olduğunu ifade etti.
SİVAS'IN VAZGEÇİLMEZİ: KÜP PEYNİRİ
Sivas’ta en çok tüketilen peynirlerin başında Sivas’a özgü küp peyniri geliyor. Eskiden küplere basılarak saklanan peynirin, günümüzde küplerin pahalı olması nedeniyle torbalarda veya bidonlarda basıldığını belirten Duydu, Sivas’ta tüketilen diğer peynir çeşitlerini şu sözlerle anlattı:
"Zara Korkut peyniri, Suşehri basma ve yaprak peynirleri, Gövermiş Peyniri gibi farklı peynir çeşitlerimiz de mevcut"
GÖVERMİŞ PEYNİRİ: SAVAŞÇILARIN TÜKETTİĞİ DAYANIKLI PEYNİR
Sivas’ta tüketilen özel peynirlerden biri de Gövermiş Peyniri. Abdullah Duydu, bu peynirin tarihçesine dair ilginç bilgiler verdi:
"Gövermiş peyniri, 90 gün boyunca ne sıcak ne de soğuk ortamda oluşan bir peynir. Eskiden atalarımız savaşa giderken tüketirlerdi. Hastalanmamak için bu peyniri yerlerdi çünkü savaş ortamında uzun süre taze kalabilen bir üründü"
KLASİK PEYNİRLER DE TERCİH EDİLİYOR
Sivas’ta en çok tüketilen peynirlerden birinin de sert klasik ezilen peynir olduğunu belirten Duydu, Konya peyniriyle aroma ve yağ oranı açısından farklılık gösterdiğini ifade etti.
LOR PEYNİRİ DOĞAL DEĞİL
Sivas’ta lor peyniri de sıkça sorulan bir ürün olmasına rağmen, doğal olmadığına dikkat çeken Abdullah Duydu, şu açıklamayı yaptı:
"Lor peynir, peynir suyundan elde edilir ve içine ham madde eklenir. Sağlıklı bir peynir değildir. İçinde katkı maddeleri bulunur ve bu maddeler kanserojen olabilir"
Sivaslılar doğal ve sağlıklı peynir tüketimine önem veriyor! En çok tercih edilen küp peyniri başta olmak üzere birçok farklı peynir çeşidi Sivas sofralarındaki yerini koruyor.