Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Sivas Sebze Hali'ndeki tezgâhlar da renklendi. Vatandaşların en sevdiği yaz meyvelerinden olan üzüm, farklı türleriyle tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Peki, Sivaslılar en çok hangi üzümü seviyor? Çekirdeksiz üzümün en lezzetli olduğu zaman ne? Bu soruların cevabını ve daha fazlasını, halin tecrübeli esnaflarından Kemal Çerik, Bizim Sivas'a anlattı.

Temmuz ayıyla birlikte Sivas manavlarının ve pazar tezgâhlarının baş köşesine kurulan üzüm, zengin çeşitliliğiyle göz dolduruyor. Ancak her üzümün lezzeti ve Sivaslıların damak zevkindeki yeri bir değil. Sivas Sebze Hali'nin yıllanmış esnafı Kemal Çerik, üzüm alacak vatandaşlara altın değerinde tavsiyelerde bulundu.

Çekirdeksiz Üzüm İçin Acele Etmeyin!

Tezgâhlarda en çok dikkat çeken türlerden birinin çekirdeksiz "İzmir üzümü" olduğunu belirten Çerik, bu üzümün aslında Manisa yöresinden geldiğini söyledi. Gerçek lezzeti arayanlar için önemli bir uyarıda bulunan Çerik, "Çekirdeksiz üzüm Temmuz ayında tezgâhlardaki yerini almaya başlar fakat en lezzetli olduğu dönemler ise Ağustos ayıdır. Özellikle Ağustos'un 15'inden sonra sararmaya ve daha çok tatlanmaya başlar" dedi. Çerik, bu dönemde tezgâhlarda genellikle Mersin ve Hatay'dan gelen çekirdekli üzümler ile Gaziantep İslahiye'den gelen siyah üzümlerin de bulunduğunu ekledi.

Ve İşte Sivas'ın Gözdesi: O Bir Başka!

Peki, tüm bu çeşitliliğe rağmen Sivaslıların gönlünde taht kuran, her yıl Eylül ayını iple çekmelerine neden olan o özel üzüm hangisi? Kemal Çerik, bu sorunun cevabını net bir şekilde veriyor:

"Eylül ayına girdiğimizde Tokat'ın Kazova Üzümü tezgâhlardaki yerini alıyor. Sivas'ta en çok ilgi gören üzüm bu üzümdür. Çekirdekli bir üzüm türüdür. Toparcık dediğimiz, Victoria dediğimiz üzümler Sivas'ta pek ilgi görmüyor. Sivaslı vatandaşların en sevdiği üzüm türü Kazova üzümü olarak ön plana çıkıyor."

Sivas'ta Milli Mücadele Meydanı'na saygısızlık!
Sivas'ta Milli Mücadele Meydanı'na saygısızlık!
İçeriği Görüntüle

Kısacası, Sivas'ta üzüm keyfi yapmak isteyenler için tezgâhlar şimdiden hareketli. Ancak Kemal Çerik'in tavsiyesine göre, çekirdeksiz üzümün en hasını tatmak için Ağustos ayını, Sivaslıların bir numaralı favorisi olan o meşhur ve lezzetli Kazova üzümü için ise Eylül ayını beklemek gerekiyor.

Muhabir: Selim Çetinkaya