Sivas'ta baharın müjdecisi sıcak havalar, tohum ekimlerinin ardından şimdi de bahçe tutkunlarını harekete geçirdi. Kentte köklü bir geçmişe sahip olan bahçecilik kültürü, son yıllarda hobi bahçelerine ve kişisel arazilere gösterilen ilgiyle adeta yeniden canlanmış durumda.
Mayıs ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde, Sivaslı vatandaşlar kendi domatesini, biberini, salatalığını ve patlıcanını yetiştirmenin hayaliyle fide tezgahlarına akın ediyor.
TOPRAKLA BULUŞMA ZAMANI: EN ÇOK HANGİ FİDELER TERCİH EDİLİYOR?
Havaların iyice ısınmasıyla birlikte sebze fidelerinin toprakla buluşma zamanı da geldi çattı. Sivaslılar, özenle hazırladıkları bahçeleri için en sağlıklı ve verimli fideleri seçme telaşında. Tezgahlarda domatesin envai çeşidinden, acısıyla tatlısıyla biberlere, çıtır çıtır salatalıklardan közlemelik patlıcanlara kadar geniş bir yelpazede fide bulmak mümkün. Bu yoğun ilgi, Sivaslıların kendi sağlıklı ürünlerini yetiştirme arzusunun ve toprağa olan bağlılığının bir yansıması olarak dikkat çekiyor.
UZMAN İSİM KONUŞTU: "İNSANIMIZ ARTIK DAHA BİLİNÇLİ!"
Sivas'ta uzun yıllardır fide yetiştiriciliği yapan Nihat Göbüç, artan bu ilgiyi ve değişen tüketici profilini şu sözlerle değerlendiriyor: "Gerçekten de insanımız artık daha bilinçli fide yetiştirmeye ve seçmeye başladı. Neyi ekeceğini, nasıl bir ürün almak istediğini daha iyi biliyor. Fidelerin ekim zamanının da yaklaşmasıyla birlikte, özellikle son günlerde sebze fidelerine yoğun bir talep var. Bu durum biz üreticileri de memnun ediyor."
Göbüç'ün de belirttiği gibi, Sivaslılar artık sadece fide almakla kalmıyor, aynı zamanda hangi türün kendi bahçesine ve damak zevkine daha uygun olduğu konusunda da araştırma yapıyor. Bu bilinçli yaklaşım, hem daha kaliteli ürün elde edilmesini sağlıyor hem de Sivas'taki bahçecilik kültürünün daha da gelişmesine katkıda bulunuyor.