Sivas’ta bayram kültürünün en önemli geleneklerinden biri de misafirlere tatlı ikram etmek. Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde, vatandaşlar evlerinde tatlı hazırlamakla birlikte tatlı üreticilerine de sipariş veriyor. Ancak önceki yıllara kıyasla tatlıya olan talebin azaldığı belirtiliyor.
Tatlı Siparişleri Geçmişe Kıyasla Azaldı
Sivas’ta tatlı üretimi ve satışı yapan Koray Akbaba, geçmiş yıllara kıyasla tatlıya olan ilginin düştüğünü belirterek, “Köylerde yaşayan kalabalık aileler ve şehir merkezindeki vatandaşlar hâlâ tatlıya ilgi gösteriyor. Ancak bu talep eskiye oranla oldukça azalmış durumda” dedi.
Sivas'ta En Çok Hangi Tatlılar Tercih Ediliyor?
Ramazan ayında ve bayram öncesinde en çok cevizli baklavanın tercih edildiğini vurgulayan Akbaba, “Ramazan süresince baklavanın yanı sıra tulumba tatlısına da büyük bir ilgi var. Özellikle ‘Bu akşam sofrada tatlı olsun’ diyen vatandaşlarımız günlük olarak tulumba tatlısı talep ediyor. Bayram yaklaşırken ise baklava çeşitlerine olan ilgi artıyor” ifadelerini kullandı.
Sosyal Medyanın Etkisi Büyük
Günümüzün dijital çağında sosyal medya platformlarının tatlı tüketimi üzerinde etkili olduğunu dile getiren Akbaba, “Şerbetli tatlı tüketmeyen ya da sosyal medyada popülerleşen tatlıları gören vatandaşlar, zaman zaman güllaç veya sütlü baklava gibi tatlılara da yöneliyor” dedi.
Sivas’a Gelen Turistlerin Favorisi Yöresel Tatlılar
Sivas’ı ziyaret eden turistlerin yerel tatlılara ilgi gösterdiğini belirten Akbaba, özellikle kalbura bastı (hurma tatlısı) gibi yöresel tatların dışarıdan gelenler tarafından merak edildiğini söyledi. “Sivas’a gelen turist sayısı arttıkça, yöresel tatlarımıza olan ilgi de artıyor” diyerek sözlerini tamamladı.