Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde, hayvanların otladığı, 11 köyün ortak kullanım alanı olan meraya siyanür depolama havuzu yapmak isteyen maden şirketine bölge halkı "dur" dedi. Sondaj çalışması için bölgeye gelen iş makinelerinin önüne geçen köylüler, "Bu cennet vatanı zehirle doldurtmayacağız" diyerek direnişe geçti.

Daha önce de siyanür sızıntısı iddialarıyla gündeme gelen Kar Mineral Madencilik A.Ş., Sivas'ta işlettiği altın madeninin mevcut atık depolama barajının dolması üzerine yeni bir hamle yaptı. Şirket, Koyulhisar'a bağlı Çandır köyü sınırları içerisinde bulunan ve çevredeki 11 köyün hem hayvan otlatma hem de piknik alanı olarak kullandığı meraya 3 yeni siyanür atık havuzu inşa etme kararı aldı.

Projenin ilk adımı olan sondaj çalışmaları için bölgeye iş makineleri sevk edildiğinde ise beklemedikleri bir tepkiyle karşılaştılar.

İş Makinelerine Karşı İnsan Seddi

İş makinelerinin araziye girdiğini gören Çandır ve çevre köylerden vatandaşlar, hızla organize olarak bölgeye akın etti. Kadın, erkek, genç, yaşlı demeden bir araya gelen kalabalık, iş makinelerinin önüne geçerek adeta bir insan seddi oluşturdu ve sondaj çalışmasını fiilen durdurdu. Gerginliğin tırmandığı anlarda köylülerin kararlı duruşu, makinelerin geri çekilmesini sağladı.

"Bizim Yaşam Hakkımızı Elimizden Alamazlar!"

Direnişin ön saflarında yer alan köylülerden Aygüzel Çandır, tepkilerini ve korkularını şu sözlerle dile getirdi:

Bir Belediye Başkanı Daha Tutuklandı!
Bir Belediye Başkanı Daha Tutuklandı!
İçeriği Görüntüle

"Sivas'ın Koyulhisar ilçesine bağlı Çandır köyü sınırlarındaki bu düzlüğe özel şirket olan Kar Madencilik tarafından atık depolama havuzu yapılmak istenmektedir. Biz köy halkı olarak bu alana zehirli katı atık depolama alanı yapılmasına karşıyız. Biz bu güzelim cennet vatanın zehirli atıklarla doldurulmasını istemiyoruz. Bizim yaşam hakkımızı elimizden alamazlar. İşte halk, işte meydan. Bizler direnmeye devam edeceğiz!"

Köylüler, yapılacak siyanür havuzlarının hem hayvanlarını hem de kendi geleceklerini zehirleyeceğini belirterek, atalarının yadigarı olan toprakları korumak için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Kaynak: İHA