Santralin atıkları nedeniyle Mağara Köyü’nde yaşayan 50 haneden yalnızca 3 hane kaldı. Solunum hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açan kül dağları, köy halkının göç etmesine neden oluyor.
KANGAL TERMİK SANTRALİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
Kangal ilçe sınırları içinde yer alan Konya Şeker iştiraki Torku tarafından işletilen Kangal Termik Santrali, 8 Şubat 2013’te özelleştirilerek Konya Şeker'e devredildi.
Yıllık 1 milyon 908 bin 229 MWh elektrik üretim kapasitesine sahip santral, 2020 yılında filtresiz bacaları nedeniyle gündeme gelmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla üretimi geçici olarak durdurulmuştu.
Santralde gerekli filtreleme işlemleri yapıldıktan sonra 30 gün sonra tek türbinde, 6 ay sonra ise tam kapasiteyle yeniden üretime geçildi.
Ancak, kömür atıkları yıllar içinde arazide biriktirilerek kül dağları oluşturdu. Rüzgârlı havalarda kül bulutları çevre köylere yayılmaya başladı ve özellikle Mağara Köyü’nü yaşanmaz hale getirdi.
KÖY HALKI SAĞLIK SORUNLARIYLA MÜCADELE EDİYOR
Mağara Köyü’nde solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden eski muhtar Ahmet Koç’un oğlu Hasan Koç, santralin çevreye verdiği zararın artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirterek şunları söyledi:
"Bu köyün en büyük sorunu termik santral.
Önceden devlet işletmesiyken atıklar toprakla kaplanıyordu ama özelleştikten sonra hiçbir önlem alınmadı. Rüzgâr estiğinde köyün içinde duramıyoruz. Babam da solunum hastalığı nedeniyle geçen yıl hayatını kaybetti. Ömrünün son yıllarını bu meseleyle uğraşarak geçirdi."
TARIM VE HAYVANCILIK BİTME NOKTASINDA
Köy sakinlerinden Rıza Karadeniz, kül atıklarının tarım ve hayvancılığı bitirdiğini belirterek "Sularımıza kül karışıyor, hayvanlarımızın yediği otlar zarar görüyor, hayvan ölümleri artıyor" dedi.
Köy muhtarı Ali Karadeniz ise santral yönetimiyle defalarca görüşmek istemelerine rağmen sonuç alamadıklarını ifade etti:
"Biz burada santralin kapanmasını istemiyoruz ama atıkların üzeri kapatılmalı. Özelleşmeden önce bu kadar zararını görmüyorduk. Şu an hayvanlarımız sakat doğuyor, ekip biçtiğimizden verim alamıyoruz. Oradan emekli olan herkes KOAH hastası oluyor."