Bir dönem Sivasspor forması giyen Max (Alain) Gradel’in futbol kariyerini noktaladıktan sonra siyasete atıldığı ve Fildişi Sahili’nde Turizm Bakan Yardımcısı olarak görevlendirildiği iddiası sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. “Kramponları astı, bakan oldu” başlığıyla paylaşılan içerikler kısa sürede binlerce etkileşim aldı.
Geçmişte Sakaryaspor, Gaziantep FK ve Amed Sportif Faaliyetler formalarını da terleten deneyimli futbolcunun yeni görevi merak konusu oldu. Bazı spor haber mecralarında da güncel gelişme gibi servis edilen iddia, kamuoyunda soru işaretlerine yol açtı.
Bakanlıkta Böyle Bir Görev Var mı?
İddiaların odağındaki ülke olan Fildişi Sahili’nde Turizm ve Eğlence Bakanlığı görevini halen Siandou Fofana yürütüyor. Resmi kaynaklarda yer alan bakanlık organizasyon şemasında “Bakan Yardımcısı” unvanına sahip bir isim ya da görev tanımı bulunmuyor.
Bakanlık yapısında genel müdürlükler ve çeşitli müdürlükler yer alırken, kamuoyuna yansıyan şekilde bir “Turizm Bakan Yardımcılığı” pozisyonuna rastlanmıyor. Bu durum, sosyal medyada dolaşıma giren iddianın doğruluğunu tartışmalı hale getiriyor.
Gradel’e Verilen Resmi Unvan Ne?
Açık kaynaklarda yer alan bilgilere göre Max Alain Gradel, Şubat 2025’te Bakan Siandou Fofana tarafından “Fildişi Sahili Turizm ve Eğlence Elçisi” olarak atandı. Söz konusu görev, ülkenin turizm ve eğlence sektörünün tanıtımına katkı sunmayı amaçlayan temsili bir unvan niteliği taşıyor.
Bu kapsamda Gradel’in yanı sıra Didier Drogba, Magic System, Olivia Yacé, Nader Fahkry ve Florence Koné de turizm ve eğlence elçileri arasında gösteriliyor.

İddia ile Gerçek Arasındaki Fark
Sonuç olarak Max Alain Gradel’in “Fildişi Sahili Turizm Bakan Yardımcısı” olarak atandığına dair güncel ve resmi bir bilgi bulunmuyor. Resmi kayıtlarda yer alan tek görev, Turizm ve Eğlence Elçiliği.
“Kramponları astı, bakan oldu” şeklindeki paylaşımlar ise mevcut verilerle örtüşmüyor. Gündem yaratan iddia, resmi belgeler ışığında değerlendirildiğinde gerçeği yansıtmıyor.