Kahramanmaraş’ta yaz mevsiminin kavurucu sıcakları ve yağışların yetersizliği, Menzelet Barajı’nda endişe verici boyutta su kaybına yol açtı. Dron kamerasıyla havadan kaydedilen görüntüler, barajın kuraklıkla mücadelesini çarpıcı biçimde ortaya koydu. Onikişubat ilçesindeki baraj çevresinde suyun kilometrelerce çekildiği alanlarda çatlak topraklar ve kuruyan baraj tabanı dikkat çekti.
Su Gitti, Toprak Ortaya Çıktı: Köylüden Sürpriz Hamle
Baraj sularının çekilmesiyle yıllar önce su altında kalan verimli topraklar gün yüzüne çıktı. Bu durumu değerlendiren Şadalak Mahallesi sakinleri, ortaya çıkan arazilere acur ekti. Üstelik sulama ve ilaçlama yapmadan, tamamen doğal koşullarda ürün elde etmeyi başardılar.
Bölge sakinlerinden Ahmet Çam, barajın yapılmasının ardından terk ettikleri topraklara yeniden döndüklerini belirtti. “Buralarda köylülerin evleri vardı. Sular çekilince yeniden gelmeye başladık,” diyerek yıllar sonra yeniden üretim yaptıklarını aktardı. Depremden önce başlayan geri dönüş hareketi, barajdaki kuraklıkla birlikte hız kazandı.
Dededen Kalan Topraklarda Hasat Başladı
Hasan Çam ise 3 yıl önce şehir merkezine taşınmasına rağmen ailesine ait yazlık evlerin bulunduğu bu bölgeye yeniden döndü. “Tarlalar atadan kalma. Sularda çekilince sürüp ektik. Hasat çok güzel geçti. Kurak bölgede hiçbir sulama ve ilaçlama yapmadık,” diyerek doğal tarımın verimliliğine dikkat çekti.
Kahramanmaraş’ın önemli su kaynaklarından biri olan Menzelet Barajı'nda yaşanan kuraklık, sadece çevresel değil ekonomik etkileriyle de endişe yaratıyor. Hem tarım hem su kaynakları açısından stratejik öneme sahip barajdaki su seviyesinin kritik düzeye inmesi, ilerleyen dönemler için ciddi bir uyarı niteliği taşıyor.