Sivas Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın saha araştırmaları sonucunda ülke genelinde yoğun şekilde görülmeye başlanan Şap Hastalığı nedeniyle il genelinde önemli tedbirler aldı. Yapılan açıklamaya göre, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla Sivas’taki tüm hayvan pazarları 20 Haziran 2025 tarihinden itibaren ikinci bir talimata kadar kapatıldı, hayvan hareketleri ise kısıtlandı.
Bakanlık tarafından yapılan epidemiyolojik araştırmalar neticesinde, hastalık odaklarında virüsün genellikle dışardan alınan hayvanlardan bulaştığı tespit edildi. Bu nedenle Sivas genelinde benzer bir yayılımın önüne geçmek amacıyla bu kararların alındığı belirtildi.
Aşılama Başlıyor, Yetiştiricilere Uyarılar
Valilik, başta riskli bölgeler olmak üzere büyükbaş hayvanlarda aşılama çalışmalarına ivedilikle başlanacağını duyurdu. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşların ise şu hususlara dikkat etmeleri istendi:
-
Yasak süresince hayvan alım-satımı yapılmamalı,
-
İşletmelere yeni hayvan alınmamalı,
-
İşletmelere dışardan gelen şahıslar kabul edilmemeli,
-
Tüccar ve celeplerin bu süreçte daha dikkatli olmaları,
-
İşletme sahiplerinin hayvanlarını aşılatmaları büyük önem taşımaktadır.
Sivas Valiliği, alınan bu önlemlerin hem hayvan sağlığı hem de bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip olduğunu belirterek, tüm yetiştiricilerden gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi.