Yozgat’ın Çekerek ilçesinde yarım asrı geride bırakan taş değirmen, kuşaklar boyunca ayakta kalarak geleneksel lezzetleri yaşatıyor. 1975 yılında Halit Şahbaz tarafından kurulan değirmen, bugün torunu Ahmet Şahbaz tarafından 3’üncü kuşak işletmeci olarak çalıştırılıyor. Babası Recep Şahbaz’tan devraldığı değirmende bulgur öğüten Ahmet Şahbaz, hem aile yadigârını yaşatıyor hem de ilçedeki lezzet geleneğini sürdürüyor.
Çekerek’te Geleneksel Seten Kültürü
Taş değirmen olması nedeniyle ilçe sakinlerinin tercihi olan işletme, aynı zamanda ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor. Halk arasında “seten” olarak bilinen bu tarz bulgur değirmenlerinin yeni nesil tarafından çok fazla bilinmediğini aktaran Ahmet Şahbaz, geçmiş yıllarda değirmenin oldukça yoğun olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: Dedem bu değirmeni Çekerek’te bir ihtiyaç görerek kurmuş. O dönemlerde yol boyunca insanlar sıra beklerdi. Şimdi ise talep azaldı, son dönemlerini yaşıyor.
3 Nesildir Ayakta
Yaklaşık 50 yıldır ayakta kalan değirmeni dedesinin hatırasını yaşatmak için işlettiğini dile getiren Şahbaz, bulgur öğütme işinin buğday ve elektrik fiyatlarına bağlı olduğunu belirterek şunları söyledi: Seten 300 ile 500 lira arasında değişiyor. Geleneksel ölçüyle 20 çinikte bir çinik alıyoruz. Bir çinik ise yaklaşık 8 kilo geliyor. Amacımız dedemizin anısını yaşatmak ve son kalan müşterilerimizi memnun etmek.
Bulgur Sofraların Vazgeçilmezi
Değirmenin müdavimlerinden Osman Öztürk ise Anadolu’da bulgurun sofraların vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade etti. Çok eski olmasına rağmen taş değirmenden öğütülen bulgurun lezzetini farklı bulduklarını belirten Öztürk, aile ihtiyaçlarını bu şekilde temin etmeye devam ettiklerini söyledi.
Ziyaretçilerin Gözdesi
Çekerek’te nesilden nesile aktarılan taş değirmen kültürü, hem ilçe halkı hem de yöreye gelen misafirlerin ilgisini çekiyor. Yarım asırlık bulgur değirmeni, geleneksel üretim yöntemlerini günümüzde yaşatarak geçmişle bugünü birleştirmeye devam ediyor.