Teknolojinin hızla ilerlediği çağımızda bazı meslekler sessizce tarihe karışırken, Sivas'ta yaşayan 77 yaşındaki Hüseyin Polat, 63 yıldır sürdürdüğü nalbantlık mesleğiyle adeta zamana direniyor.
Unutulmaya yüz tutmuş bu zorlu zanaatın Sivas'taki son temsilcisi olan Hüseyin Usta, ilerleyen yaşına rağmen ilk günkü aşkla çekiç sallamaya, hayvanlara şifa dağıtmaya devam ediyor.
14 yaşında başlayan serüven: Yarım asrı aşan tecrübe
Bu bıçağı ondan başka kullanan yok: İşte son nalbant#sivas pic.twitter.com/rJihv232L8
— Bizim Sivas Gazetesi (@bizimsivascomtr) May 1, 2025
Hüseyin Polat'ın nalbantlık hikayesi, henüz 14 yaşında bir çocukken, 1962 yılında bir ustanın yanına çırak olarak girmesiyle başlamış. Tam 63 yılı geride bırakan Polat, mesleğin tüm inceliklerini öğrenmiş, sayısız atı nallamış, nice büyükbaş hayvanın bakımını yapmış.
Ancak zamanla atların ve dolayısıyla nalbantlara olan ihtiyacın azalmasıyla müşteri sayısı bitme noktasına gelmiş. Dükkanını kapatmak zorunda kalsa da mesleğine olan bağlılığı onu durdurmamış. Şimdi Sivas ve çevre illerden gelen telefonlarla köy köy geziyor, "seyyar nalbant" olarak hizmet veriyor.
"Bu bıçağı benden başka kullanamaz!"
Nalbantlığın sadece hayvan sevgisi değil, aynı zamanda büyük bir fiziksel güç, dikkat ve tecrübe gerektirdiğini belirten Hüseyin Usta, kullandığı özel bıçağın tehlikelerine dikkat çekiyor:
"Bu mesleği 63 senedir yapıyorum ve ekmeğimi buradan yiyorum. Seve seve yapıyorum ama başkası olsa yapmaz. Kullandığım bıçağı benden başkası daha iyi kullanamaz. Çok dikkat ister. Bileğini kuvvetli tutmazsan düşer, kolunu yaralar, sinirlere zarar verir. Vücudumda bu yüzden bir sürü yara izi var."
Zorluğuna ve tehlikesine rağmen işini severek yaptığını anlatan Polat, tecrübesiyle 300 bin TL değerindeki inekleri bile tedavi edip ayağa kaldırdığını gururla anlatıyor. "Numaramı bulup arıyorlar, 'Gel hayvanımı çak' derlerse gidiyorum. Huysuz atlar da oluyor ama 25 dakikada işimi bitiriyorum" diyor.
Gelecek nesillere aktarılamayan miras
Hüseyin Usta'nın en büyük üzüntüsü ise bu kadim mesleği öğretecek kimseyi bulamaması. "Nalbant ustalığı genç işi değil.
Yetişen de zaten yoktur" diyen Polat, gençlerin artık zor ve kirli olarak görülen işlerden uzak durduğunu belirtiyor: "Gençlerin bu mesleği öğrenmesini çok isterdim. Ama şimdiki gençler işin kolayını seçiyor, zor mesleğe girmek istemiyorlar. Mesleğimiz kirli bir meslek olsa da, yıkayınca kir gidiyor."
Sivas'ın yaşayan son nalbantı Hüseyin Polat, ilerleyen yaşına ve mesleğin zorluklarına rağmen, elindeki çekiç ve bıçakla, unutulmaya yüz tutmuş bir zanaatı yaşatmaya çalışıyor. Onun hikayesi, emeğin, azmin ve bir mesleğe adanmış ömrün dokunaklı bir portresini çiziyor.