Sivas Koyulhisar ilçesinin Çandır Köyü sakinleri, bölgede faaliyet gösteren Kar Madencilik firması hakkında ciddi endişelerini dile getiriyor. Köy Muhtarı Sezai Çandır ve önceki dönem Dernek Başkanı Lisan Çandır, Bizim Sivas Haber Sitesi'ne yaptıkları açıklamalarda, firmanın Melet Irmağı'na verdiği zararların sağlık üzerindeki tehditlerini ve çevreye verdiği tahribatı vurguladılar.

Çandır Köyü ve çevresindeki vatandaşlar, Kar Madencilik firmasının, 160 kilometre mesafe boyunca Ordu ilini geçerek Karadeniz'e dökülen ve Ordu ilinin içme suyunun yüzde 70'ini sağlayan Melet Irmağı'nı kirlettiğini iddia ediyor. Şu an için bu kirlenmenin sağlığa tehdit oluşturduğunu belirten köylüler, firmaların kapasitelerini artırarak iki yeni atık havuzu daha inşa etmeyi planlamasını da endişeyle karşılıyor.

ÇED Raporu Toplantısında Tepkiler

20 Mart 2025 tarihinde Çandır Köyü Leykün Mahallesinde gerçekleştirilen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin ve İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Semanur Koruç’ un başkanlık yaptığı ÇED raporu bilgilendirme toplantısında, emekli maden çalışanları, firmanın yönetmeliklere aykırı hareket ettiğini ve Melet Irmağı’nı nasıl kirlettiğini anlattılar. Toplantıya katılan köylüler, mevcut atık barajlarının küçükbaş hayvanların ve arıların ölümüne sebep olduğunu, yeni planlanan iki atık havuzunun SİSORTA bölgesinde, 12 köyden oluşan ve yaklaşık 60 bin kişilik bir nüfusa sahip alanda yaşamanın imkansız hale gelmesine yol açacağına dair endişelerini dile getirdi.

Bölgedeki Kanser Vakalarında Artış

Sivas ilinin zümrüt yeşili doğası, havası ve suyu ile ünlü Koyulhisar SİSORTA bölgesinde, madencilik faaliyetlerinin ardından kanser vakalarında ciddi bir artış gözlemlendiği belirtildi. Bölgedeki STK yetkilileri, özellikle erkeklerde yaş ortalamasının 60-65 civarında olduğunu, madenlerin çevreye verdiği zararın ardından Melet Irmağı'nda daha önce meşhur olan kırmızı benekli alabalıkların bile kaybolduğunu ifade ettiler. Yetkililer, bölgedeki suyun ve doğanın korunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundular.

Sivas’ta motosiklet rüzgarı: Ehliyet kursları dolup taşıyor Sivas’ta motosiklet rüzgarı: Ehliyet kursları dolup taşıyor

Köylüler, Maden Faaliyetlerine Karşı Değil, Sadece Doğayı Korumak İstiyor

Köylüler, maden faaliyetlerine karşı olmadıklarını, ancak insan sağlığını ve doğayı hiçe sayan, çevreye zarar veren ve yönetmeliklere uymayan madencilere karşı olduklarını belirtiyorlar. "Bizler sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz," diyen köylüler, madenlerin çevreye verdiği zararın önüne geçilmesini ve doğalarının, havasının, suyunun korunmasını talep ediyorlar.

Köylüler, yetkililere seslenerek, doğası, havası ve suyu henüz kirletilmemiş olan SİSORTA bölgelerinin korunmasını istiyorlar. Bu bölgedeki insanların sağlığını tehdit eden çevresel tahribatın önlenmesi için gerekli adımların bir an önce atılmasını talep ediyorlar.

Sivas Koyulhisar Çandır Köyü'ndeki bu tepkiler, bölge halkının sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama arzusunu gözler önüne seriyor.

Muhabir: Enes Bulut