Sivas’ta son günlerde etkili olan kar yağışı ve dondurucu soğuk hava, başta Gürün olmak üzere birçok bölgede don olaylarına yol açtı. Özellikle erken çiçek açan meyve ağaçlarının zarar gördüğü bölgede, çiftçilerin ürünleri büyük ölçüde tahrip oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, yaşanan durumun ardından bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulunarak, üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
Karasu: “Çiftçimiz Yalnız Bırakılmamalı”
Don felaketinin sadece Sivas’la sınırlı kalmadığını, İç Anadolu’dan Ege’ye, Karadeniz’den Marmara’ya kadar geniş bir bölgede tarımı felce uğrattığını belirten Karasu, tarımın sadece çiftçinin değil, 86 milyon vatandaşın sofrası olduğunu vurguladı. Yaşanan felaket sonrası üreticilerin yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu.
"TARSİM'e Takılmayın, Hasar Komisyonları Kurulsun"
TARSİM sigortası yaptırmış ya da yaptıramamış tüm üreticilerin zararlarının zaman kaybetmeden tespit edilmesi gerektiğini belirten Karasu, il ve ilçelerde "Hasar Tespit Komisyonları"nın kurulması çağrısında bulundu. Sivas’ta özellikle ceviz ve kayısı üretiminin yoğun olduğu Gürün ilçesinde büyük kayıplar yaşandığını ifade eden Karasu, “Bazı geceler hava sıcaklığı sıfırın altında 17 dereceye kadar düştü. Gürün’deki kayısı ağaçlarının çiçekleri tamamen yandı” dedi.
“Çiftçinin Borcu Faizsiz Ertelensin”
Bölgedeki üreticilerin büyük kısmının geçim kaynaklarının zarar gördüğünü ve “Yiyecek kayısımız bile kalmadı” diyerek isyan ettiğini söyleyen Karasu, şu çağrıda bulundu:
“Afetin adı tam olarak konulmadan, çözüm üretilemez! Zarar gören tüm bölgeler bir an önce afet bölgesi ilan edilmeli. Üreticilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan kredi borçları, SGK prim borçları ve elektrik borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Ayrıca icra ve haciz işlemleri de durdurulmalı. Bugün alınmayan her önlem, yarın üreticide iflasa, tüketicide ise fiyat artışlarına yol açacaktır.”
CHP Heyetinden Destek Ziyareti
CHP’li Karasu, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine de taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya çiftçilerin zararlarının nasıl giderileceğini sordu. CHP Gürün İlçe Başkanı Yusuf Koçak ve İl Genel Meclis Üyesi Aytekin Gölpınar da bölge köylerinde üreticileri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Gürün Tepecik Köyü Muhtarı Ömer Kılıç, zararın büyük olduğunu belirterek, “Köylülerimizin hepsi mağdur. Yemeye bile kayısımız kalmadı” dedi.