Sürpriz oyuncakların çocuklar arasında hızla yayılması uzmanları endişelendiriyor. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Erdem, bu oyuncakların bilinmezlik temelli yapısının çocuklarda kumar alışkanlığına benzer bir döngü oluşturabileceğini söyledi.
Erdem, her kutudan hangi figürün çıkacağının bilinmemesinin çocukları sürekli alım yapmaya yönlendirdiğini vurgulayarak, “Çocuk artık oyuncağın kendisiyle değil, onu satın alırken hissettiği duyguyla ilgileniyor. Bu, zihinde kumara benzer bir mekanizma oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Geleneksel bez bebeklerin ise sağlıklı bir alternatif sunduğunu belirten Erdem, “Bu oyuncaklar modern tüketim dayatmalarının aksine, geçmişin mirasını gelecek kuşaklara aktarmada sağlıklı bir alternatif olabilir” dedi.
Tokat Taşhan’da yöresel ürünler satan Sevgihan Telek de son dönemde Labubu gibi sürpriz oyuncaklara yoğun ilgi olduğunu aktararak, “Ben el yapımı bez bebek tercih ettiriyorum” diye konuştu.