Medicana Sivas Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, yaz tatiline çıkmayı planlayan bebekli ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Doğru hazırlık ve uygun önlemlerle hem yolculuğun hem de tatilin daha güvenli ve konforlu geçeceğini belirten Çetinkaya, bebekler için uygun koşullar sağlandığında denizin havuza göre daha güvenli bir seçenek olduğunu söyledi.

Tatile çıkmadan önce hazırlanacak çantanın eksiksiz olmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Çetinkaya, güneş kremi, şapka, güneş gözlüğü, yara bandı, gazlı bez, ateş düşürücü ilaçlar, düzenli kullanılan ilaç ve vitaminlerin mutlaka bulundurulması gerektiğini ifade etti. Doktor önerisiyle kaşıntı giderici ürünlerin de çantaya eklenebileceğini belirten Çetinkaya, sinek ısırıklarına karşı uzun kollu ve uzun paçalı kıyafetlerin tercih edilmesini, serin akşamlar için ise ince bir hırka veya montun hazır bulundurulmasını önerdi. Ayrıca bebeğin sevdiği oyuncak ve kitapların da tatilde hem bebeğin hem de ailenin konforunu artıracağını dile getirdi.

"Bebek Dostu Oteller Tercih Edilmeli"

Yolculuk sırasında ulaşım aracından çok bebeğin konforunun önemli olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, kara yolu seyahatlerinde güvenlik standartlarına uygun oto koltuğu kullanılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Havuz ve deniz suyu enfeksiyon riskini artırabiliyor
Havuz ve deniz suyu enfeksiyon riskini artırabiliyor
İçeriği Görüntüle

Konaklanacak tesislerin bebek dostu hizmetler sunmasının ailelere büyük kolaylık sağlayacağını belirten Çetinkaya, ek gıdaya yeni başlayan bebekler için otelin mutfak imkanlarının önceden araştırılması gerektiğini ifade etti. Ailelerin otele gitmeden önce bebek karyolası taleplerini iletmelerinin de faydalı olacağını kaydetti.

Bebeğin deniz veya havuza girmeden önce başını dik tutabilecek gelişim seviyesine ulaşmış olması gerektiğini belirten Çetinkaya, "Havuzların hijyen şartları her zaman istenilen düzeyde olmayabilir. Bu nedenle uygun şartlar sağlandığında bebekler için deniz, havuza göre daha güvenli bir alternatif olabilir. Ayrıca bebeğin havuz ya da deniz suyunu yutmamasına dikkat edilmelidir." dedi.

"6 Aylıktan Küçük Bebekler Güneşe Çıkarılmamalı"

Güneşin zararlı etkilerine karşı özellikle 6 aylıktan küçük bebeklerin korunması gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, bu dönemde doğrudan güneş temasından kaçınılması gerektiğini söyledi.

Yüz gibi korunması zor bölgelere doktor önerisiyle güneş kremi uygulanabileceğini belirten Çetinkaya, 6 aydan büyük bebeklerde ise göz çevresi dışında uygun içerikli ve en az 15 SPF koruma faktörüne sahip güneş kremlerinin güvenle kullanılabileceğini ifade etti.

Bebeklerin güvenli şekilde hareket edebilmesi için taşlık alanlar yerine kumluk plajların tercih edilmesini öneren Çetinkaya, deniz veya havuz suyunun yaklaşık 30 derece sıcaklıkta olmasının daha uygun olduğunu belirtti. Bebeklerin suda 30 dakikadan fazla kalmaması gerektiğini söyleyen Çetinkaya, güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00 ile 16.00 saatleri arasında bebeklerin doğrudan güneşe maruz bırakılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Kaynak: Sivas Medicana Bülten