Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan kavurucu sıcak hava dalgası, birçok meslek grubunu olumsuz etkilerken, en zorlu mücadeleyi verenlerin başında fırıncılar geliyor. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu Elazığ’da fırıncılar, 300 derecelik fırınların başında, zaman zaman 80 dereceyi bulan bir ortamda ekmek parası için ter döküyor.

Sabahın İlk Işıklarıyla Başlayan Zorlu Mücadele

Sivas'ta Vefa Dolu Cuma!
Sivas'ta Vefa Dolu Cuma!
İçeriği Görüntüle

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 300 derecelik fırınları yakarak ekmek ve yemek pişirmeye başlayan fırın ustaları, zorlu hava şartlarına rağmen evlerine ekmek götürmek için çalışmak zorunda. Dışarıdaki bunaltıcı sıcak hava ile fırınlardan yayılan ateşin sıcaklığı birleştiğinde, çalışma ortamı adeta bir cehenneme dönüyor. Fırıncılar, bu dayanılmaz sıcakla başa çıkabilmek için zaman zaman ya kıyafetlerini ıslatıyor ya da sık sık ellerini ve yüzlerini soğuk su ile yıkayarak serinlemeye çalışıyor.

"Ekmeğimizin Peşindeyiz, Katlanmak Zorundayız"

Uzun yıllardır fırıncılık yaptığını belirten Harun Can, yaşadıkları zorluğu şu sözlerle anlattı: "Havalar dışarıda 40 derecenin üzerinde ama biz fırında çalışıyoruz. Fırının kendi sıcaklığı, pişen sıcak ekmek ve yemekle beraber içeride inanılmaz bir sıcak hava dalgası oluşuyor. Dışarıda 40 derece olan sıcaklık, bizim çalışma ortamımızda 60 dereceyi, hatta daha fazlasını bulabiliyor. Bu da bizi doğal olarak çok zorluyor. Ama bu işi yapıyoruz yıllardır. Ekmeğimizin peşinde olduğumuz için bu işi yapmak zorundayız. O yüzden de bu sıcaklığa katlanıyoruz."

Ateşin başında ekmek pişiren bir diğer usta Mehmet Durmuş ise, "Hava çok sıcak ama mecbur olduğumuz için çalışıyoruz. Buradaki hava sıcaklığı dışarının iki katı, neredeyse 80 dereceyi buluyor," diyerek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Fırıncıların bu zorlu mesaisi, sofralarımıza gelen ekmeğin arkasındaki büyük emeği ve fedakarlığı bir kez daha hatırlatıyor.

Kaynak: İHA