Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şengönül, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla üniversitenin bilgi merkezi olan Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesinde anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdi. Rektöre; Genel Sekreter Prof. Dr. Yüksel Aydın, Rektör Danışmanı Özdemir Yalçın ile İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Halil Şaşmaz da eşlik etti. Heyet, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Alper Durandan yürütülen çalışmalar hakkında kapsamlı bilgi aldı.

“Daha Kapsayıcı Bir Üniversite İçin Çalışıyoruz”
Ziyarette günün anlamına dikkat çeken Rektör Şengönül, engelli bireylerin eğitim hayatında karşılaştığı güçlüklerin farkında olduklarını belirterek, “Kapsayıcılığı esas alan bir üniversite anlayışıyla hareket ediyoruz.” dedi. Engelli öğrenciler ve personelin kampüs yaşamında karşılaştığı engelleri ortadan kaldırmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Şengönül, farklılıkların güç kaynağı olduğunun altını çizdi.

2025’in Önemli Adımı: Engelsiz Kütüphane Birimi
Prof. Dr. Şengönül, 2025 yılı başında kurulan Engelsiz Kütüphane Biriminin bu vizyonun en somut yansıması olduğunu belirtti. Üniversite kütüphanesinin 300 bini aşkın basılı kaynak ve 2 milyondan fazla elektronik dokümanla bölgenin en güçlü bilgi merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi. Bugüne kadar yürütülen 7 projenin başarıyla tamamlandığını, yıl sonuna kadar bu sayının 10 projeye çıkacağını açıkladı.

“450 Braille Kitaplık Şehre Yeni Bir Erişim Kapısı Açtı”
Engelli bireylere yönelik son çalışmalardan birine ayrı bir parantez açan Şengönül, Türk ve dünya edebiyatından seçilmiş 450 Braille kitabın kütüphane koleksiyonuna kazandırıldığını duyurdu. Bu adımın, bilgiye erişimde fırsat eşitliği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

“Şehrin En Donanımlı Engelsiz Kütüphanesine Sahibiz”
Rektör Şengönül, kütüphanenin yalnızca üniversite mensuplarına değil, şehirdeki tüm engelli bireylere açık olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:
“Şehrin engelli bireyler için en donanımlı kütüphanesine sahibiz. Fiziksel iyileştirme çalışmalarını başlattık ve kısa sürede tamamlayacağız. Amacımız kütüphanemizi Turuncu Bayrak (Mekânda Erişilebilirlik) kriterlerine uygun hale getirmek.”
Engelli Personel İçin Özel Uygulama
Konuşmasının sonunda tüm engelli bireylere teşekkür eden Şengönül, üniversitede görev yapan engelli personelin günün anlamı nedeniyle idari izinli sayıldığını hatırlattı.
Ziyaret kapsamında Engelsiz Kütüphane Birimi de incelenirken birim sorumlusu Emine Murt, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Program, kütüphane personeliyle çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.