Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde yaşayan 39 yaşındaki elektrik teknisyeni Abdullah Özkan, yaklaşık 7 yıl önce bir eğeyle başladığı bıçak yapımını zamanla geliştirdi. Evinin altında kendi imkânlarıyla kurduğu atölyede çalışan Özkan, hurda metalleri el emeğiyle özel tasarım bıçaklara dönüştürürken gelecekte koleksiyonluk ürünler üretmeyi hedefliyor.

Baştürk Mahallesi’nde yaşayan Özkan’ın bıçak yapımına ilgisi, elektrik teknisyeni olarak görev yaptığı iş yerinde başladı. İlk çalışmalarını elindeki eğeyle yapan Özkan, iş yeri müdürü Münir Bey’in desteğiyle gerekli ekipmanlara ulaşarak kendisini geliştirme fırsatı buldu. Bir süre küçük bir tahta kulübede üretim yapan Özkan, zamanla kendi atölyesini kurma hayalini gerçekleştirdi.

İlk dönemlerde imkânlarının sınırlı olduğunu anlatan Özkan, ustalarına danışarak ve kendi çabasıyla ilerlediğini belirtti. Bu süreçte Yusuf Aktan ustasının da kendisine yol gösterdiğini ifade eden Özkan, bugün çalışmalarını evinin altındaki atölyesinde sürdürüyor.

Hurda metallere yeniden şekil veriyor

Yaklaşık 3 yıl önce babasının odunluk olarak kullandığı alanı atölyeye dönüştüren Özkan, burada farklı malzemelerle bıçak üretiyor. Mutfak bıçaklarında paslanmaz çelik kullanan usta, özel tasarımlarında ise kamyon makasları, karbon çelikler ve daire testereler gibi hurda malzemeleri değerlendiriyor.

Kullanılmayan metalleri yeniden işleyerek farklı tasarımlar ortaya çıkaran Özkan, ürünlerini özel siparişler doğrultusunda hazırlıyor. Çalışmalarını gören ve bıçaklarını beğenen kişilerden gelen talepleri değerlendiren Özkan, çevre illerden de sipariş aldığını söyledi. Özel tasarım ürünlerini bakanlara ve milletvekillerine de hazırladığını belirten Özkan, bu alanda kendisini daha da geliştirmek istediğini dile getirdi.

Özel tasarım bıçaklar bir haftada tamamlanıyor

Atölyede yapılan bıçakların üretim süresi, tasarımın niteliğine göre değişiyor. Standart mutfak bıçaklarını yaklaşık bir günde tamamlayabilen Özkan, özel tasarım ürünler için çok daha fazla zaman harcıyor.

Özel bıçakların yapımında önce çizim ve kesim işlemlerini gerçekleştiren Özkan, ardından şekillendirme, ağız açma, ısıl işlem ve kabza hazırlama aşamalarını tamamlıyor. Bu işlemler, hazırlanan ürüne göre 3-4 gün, 5 gün veya bir haftaya kadar sürebiliyor.

Mesai bitince soluğu atölyesinde alıyor

Gündüzleri elektrik teknisyenliği yapan Özkan, iş çıkışında atölyesine geçerek gece yarısına kadar üretimle ilgileniyor. Köydeki gençlerle de zaman geçiren Özkan, onların çalışmalarına katılmasını ve bu alanda deneyim kazanmasını önemsiyor. Gençlerin kendisine yardım ettiğini belirten Özkan, bildiklerini paylaşarak onlara örnek olmaya çalıştığını söyledi.

Geleceğe yönelik hedefinin yalnızca bıçak üretmekle sınırlı olmadığını ifade eden Özkan, nesilden nesile aktarılabilecek, koleksiyon değeri taşıyan özel tasarımlar ortaya koymak istiyor. Mevcut çalışmalarını ilerleterek bıçak sektöründe daha fazla yol almayı amaçlıyor.

Hayrettin Karaoğuz Kaos Night ile Sivas’a geliyor
Hayrettin Karaoğuz Kaos Night ile Sivas’a geliyor
İçeriği Görüntüle

Kendi imkânlarıyla oluşturduğu atölyesinde üretimini sürdüren Özkan, Aydıncık ilçesine bağlı Baştürk Mahallesi’ndeki atölyesinin kapısını ziyaretçilere de açık tutuyor. Özkan, kendisini görmek ve çalışmalarını yakından incelemek isteyenleri “Gelecek herkese çayımız hazır” sözleriyle davet ediyor.

Kaynak: İHA