Sivas’ta Osmanlı’nın son dönem mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Sivas Sanayi Mektebi, tarih boyunca farklı işlevlerle hizmet verdikten sonra müze olarak yeniden hayat buldu.

1903'TE EĞİTİME AÇILAN TARİHİ MEKTEP

İkinci Abdülhamid Han döneminde, dönemin valisi Reşit Akif Paşa tarafından 1903 yılında yaptırılan bu yapı, Osmanlı’nın eğitim ve sanat anlayışını yansıtan önemli bir eserdir. Yatılı eğitim verilen mektepte, marangozluk, kunduracılık, terzihane ve halı dokumacılığı olmak üzere dört meslek dalında eğitim veriliyordu.

Ayrıca, Sivas’ın ilk ulusal fuarı da burada düzenlenmiştir. İkinci Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 27. yılına denk gelen 1 Eylül 1903 - 28 Ekim 1903 tarihleri arasında, Reşit Akif Paşa tarafından Sivas Hamidiye Sanat ve Ziraat Sergisi adı altında büyük bir fuar organize edilmişti. Bu fuar, Osmanlı döneminde Sivas’ın sanayi ve ziraat alanındaki potansiyelini gözler önüne seren önemli bir etkinlik oldu.

Meydandaki bu yerin yeni çehresi merak ediliyor Meydandaki bu yerin yeni çehresi merak ediliyor

58 YIL HAPİSHANE OLARAK KULLANILDI

1932 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen Sanayi Mektebi, Bölge Sanat Okulu olarak hizmet vermeye başladı. Ancak 1961 yılında yarı açık cezaevine dönüştürüldü ve 58 yıl boyunca mahkumlara meslek edindirme amacıyla kullanıldı.

Cezaevi döneminde mahkumlar tarafından Sivas halısı üretimi devam ettirilirken, ayrıca iplik üretimi, fırıncılık, kunduracılık, terzicilik ve fotoğrafçılık gibi farklı meslek alanlarında da faaliyetler sürdürüldü.

2019'DA RESTORASYON BAŞLADI! 2021'DE MÜZE OLARAK AÇILDI

Cezaevinin taşınmasının ardından, 2019 yılında Sivas Valiliği himayesinde Sivas İl Özel İdaresi tarafından tarihi yapının özgün kimliğine dönüştürülmesi için restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Yaklaşık iki yıl süren titiz çalışmalar sonucunda restorasyon, çevre düzenlemesi ve teşhir-tanzim işlemleri tamamlanarak, 10 Temmuz 2021’de Sivas Sanayi Mektebi Müzesi olarak resmi açılışı yapıldı.

Bugün Sivas Sanayi Mektebi Müzesi, hem Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan köklü geçmişini ziyaretçilere sunuyor hem de Sivas’ın kültürel ve sanayi mirasını yaşatıyor.

Muhabir: Selim Çetinkaya