Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen şubat ayı konut ve iş yeri satış istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Türkiye genelindeki gayrimenkul hareketliliği Sivas özelinde de dikkat çekici rakamlarla yansıdı. Özellikle Sivas konut satışları noktasında yaşanan hareketlilik, yatırımcıların ve ev sahibi olmak isteyenlerin gözünü bölgeye çevirdi. Kış aylarının sonuna gelindiği bu dönemde piyasaların nabzı, açıklanan resmi verilerle netlik kazandı.

1.250 TL Aile Destek Ödemesi Mart 2026’da Yapılacak Mı?
1.250 TL Aile Destek Ödemesi Mart 2026’da Yapılacak Mı?
İçeriği Görüntüle

SİVAS GAYRİMENKUL PİYASASINDA ŞUBAT BEREKETİ

TÜİK tarafından servis edilen verilere göre, Sivas’ta bu yılın şubat ayı içerisinde toplamda 599 adet konut el değiştirdi. Geçtiğimiz dönemlere oranla piyasadaki canlılığı simgeleyen bu rakam, bölgedeki ekonomik döngünün sürdüğünü kanıtlar nitelikte. Sivas konut satışları verileri incelendiğinde, alıcıların tercihlerinin yeni yapılar ile ikinci el piyasası arasında nasıl şekillendiği de ortaya çıktı.

Şehirdeki barınma ihtiyacı ve yatırım iştahı, konut satışlarını 600 sınırına kadar yaklaştırırken; vatandaşların hem merkez ilçelerde hem de gelişen bölgelerde konut arayışında olduğu gözlemleniyor. Bu satışların büyük bir kısmının nakit veya kişisel birikimlerle mi yoksa krediyle mi yapıldığı merak konusu olsa da, toplam rakam şehir ekonomisi için olumlu bir sinyal veriyor.

İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI İLK ELİ GERİDE BIRAKTI

Açıklanan detaylı istatistiklerde en çok dikkat çeken unsur, satışların kategorilere göre dağılımı oldu. Sivas konut satışları kapsamında satılan 599 konutun 204’ü ilk el satış, yani sıfır binalardan oluştu. Bu durum, şehirdeki yeni projelerin ve müteahhitlik hizmetlerinin halen alıcı bulduğunu gösteriyor. Ancak piyasanın asıl yükünü her zaman olduğu gibi ikinci el satışlar sırtladı.

Şubat ayında Sivas’ta tam 395 konut ikinci el piyasasında satıldı. İkinci el konutların toplam satışlar içindeki payının yüksek olması, vatandaşların daha uygun fiyatlı veya oturmuş mahallelerdeki konutlara yöneldiğini kanıtlıyor. Gayrimenkul uzmanları, sıfır binalardaki maliyet artışlarının alıcıyı ikinci el seçeneklerine yönlendirmiş olabileceğine dikkat çekiyor.

TİCARİ ALANLARDA DA HAREKETLİLİK VAR: İŞ YERİ SATIŞLARI BELLİ OLDU

Sadece barınma amaçlı konutlar değil, Sivas’ın ticari hayatını canlandıran iş yeri satışları da TÜİK raporunda yerini aldı. Sivas’ta şubat ayında satılan iş yeri sayısı 63 olarak kayıtlara geçti. Bu satışların alt kırılımlarına bakıldığında ise iş dünyasının tercihleri net bir şekilde görülebiliyor.

Satılan 63 iş yerinin 12’sini ilk el (yeni yapılmış) satışlar oluştururken, 51 adet iş yeri ise ikinci el olarak el değiştirdi. Ticari gayrimenkul tarafında ikinci elin bu denli baskın olması, hazır kurulu düzeni olan ve lokasyonu oturmuş dükkanlara olan talebin sürdüğünü gösteriyor. Sivas konut satışları ile paralel giden bu ticari devinim, şehrin ekonomik dinamizminin şubat ayında da korunduğuna işaret ediyor. Önümüzdeki aylarda bahar döneminin gelmesiyle birlikte gayrimenkul piyasasındaki bu rakamların daha da yukarı yönlü ivme kazanması bekleniyor.

Kaynak: İHA