Tokat merkeze bağlı Günçalı köyünde, yaşı 508 olarak belirlenen ardıç ağacının anıt ağaç olarak tescil edilmesi için köyde yoğun bir talep oluştu. Köy halkının girişimleriyle başlayan süreçte birçok kurum bölgede inceleme yaparken, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de ağacın bulunduğu alanı devriye ile koruma altına aldı.

Günçalı köyünde uzun süredir devam eden çalışmalar kapsamında tarihi ağaçların yaşlarının belirlenmesi için üniversiteler, İl Özel İdaresi ve özellikle Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğünden gelen heyetler bölgede değerlendirmelerde bulundu. İncelemeler sonucunda Kilise mevkiinde yer alan ardıç ağacının 508 yaşında olduğu tespit edildi.

Köy Muhtarı Murat Topaç, yürütülen sürecin önemine dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
"Köyümüz bu bölgede bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri. Çevremizde çok sayıda tarihi alan ve yaşlı ağaç bulunuyor. Bu ağaçlarla ilgili bilirkişi raporlarını hazırlattık, farklı kurumlardan heyetler geldi. Son raporlarda bu ardıcın 508 yaşında olduğu belirlendi. Tescil edilmesini talep ediyoruz."

Köy sakinlerinden Tahsin Bakır da ağacın uzun yıllardır korunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Bu ardıç 2023’te Dr. Mehmet Ali Başaran tarafından incelendiğinde 506 yaşındaydı. Aradan geçen iki yılda yaşı 508 olarak güncellendi. Köye yakın olmasına rağmen kimse bu ağacın dalına bile zarar vermez. Tescil sürecinin hızlanmasını istiyoruz."