Yozgat’ta son yılların en kurak kış mevsimi yaşanıyor. Sorgun ilçesine bağlı Araplı Kasabası’nda beklenen yağışların geç gelmesi, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan üreticiler arasında ciddi bir tedirginliğe neden oldu. Bu mevsimde karla kaplanması gereken bölgede sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, su kaynaklarını hızla azaltarak endişeleri artırıyor.

Araplı’da yıllardır çağlayarak akan derelerin artık kuruduğunu belirten çiftçiler, kuraklığın etkilerinin her geçen yıl daha belirgin hale geldiğini söylüyor. Özellikle küçük su kaynaklarında yaşanan düşüş, hem hayvanların içme suyunu hem de tarımsal faaliyetleri doğrudan etkiliyor. Kuraklıkla birlikte artan bir diğer sorun ise tarla farelerinin çoğalması. Üreticiler, tarlalarda yoğun şekilde görülen fare yuvalarının toprağın verimini düşürdüğünü ifade ediyor.

Kasabada 40 yıldır çobanlık yapan Mustafa Bükücü, yaşanan değişimi “böylesini hiç görmediğini” söyleyerek özetliyor. Eskiden ekim ayının başında kar yağışının başladığını hatırlatan Bükücü, bugün o günlerin izinin bile kalmadığını dile getiriyor.
Bükücü, bölgedeki su sıkıntısının boyutunu şu sözlerle anlatıyor:
“İklimlerin bu kadar değiştiğini görmemiştim. Onuncu ay der demez kar yağardı. Hayvanların içeceği su kalmamış. Hayvanlar eve susuz gidiyor. Yukarıda bir köprü var; o köprüden su hiç eksik olmazdı, geçmekte zorlanırdık. Ama şimdi her taraf kurudu. Su bile yok. Hayvanların ayağı suya değmiyor. Eskiden kendir olurdu, ondan urgan bükülürdü. Şimdi hayvanların içeceği suyu bile bulamıyoruz.”