Doğu Akdeniz’de stratejik dengeler değişirken, Birleşik Krallık Kraliyet Donanması’na ait gelişmiş savaş gemisi HMS Dragon, Güney Kıbrıs açıklarında konuşlanmak üzere bölgeye ulaştı. İngiliz Savunma Bakanı John Healey tarafından yapılan açıklamada, geminin varışıyla birlikte müttefik kuvvetlerle operasyonel entegrasyon sürecinin başlatıldığı duyuruldu. Bu hamle, bölgedeki hava savunma kapasitesini artırmayı ve artan güvenlik tehditlerine karşı caydırıcılık sağlamayı hedefliyor.
KRALİYET DONANMASININ "EJDERHASI" OPERASYONA HAZIR
Portsmouth’ta kapsamlı bir bakımdan geçen HMS Dragon, olağanüstü bir lojistik hazırlık sürecinin ardından denize indirildi. Normal şartlarda daha uzun süren hazırlık aşaması, mürettebatın günde 22 saatlik yoğun mesaisiyle sadece 6 gün içinde tamamlandı. Birleşik Krallık’ın en modern deniz unsurlarından biri olan Type 45 destroyeri, 152 metre uzunluğu ve 8 bin 500 tonluk ağırlığıyla dikkat çekiyor.
Geminin en önemli özelliği, aynı anda 16 farklı hedefi takip edebilen ve sadece 10 saniye içinde 8 füze ateşleme kapasitesine sahip olan Sea Viper hava savunma sistemidir. Pruvasında karakteristik bir ejderha arması taşıyan HMS Dragon, 32 knotun üzerindeki hızı ve 200'den fazla uzman mürettebatıyla Doğu Akdeniz'deki savunma mimarisinin en kritik parçalarından biri olacak.
İRAN TEHDİDİ VE STRATEJİK ÜSLERE YÖNELİK SALDIRILAR
İngiliz Savunma Bakanı John Healey, bölgedeki hareketliliğin gerekçelerini açıklarken önemli detaylara değindi. Güney Kıbrıs’ta bulunan RAF Akrotiri (Ağrotur) üssünün üç hafta önce bir insansız hava aracıyla hedef alınmasının ardından, Chagos Adaları'ndaki Diego Garcia üssüne de İran tarafından saldırı girişimlerinde bulunulduğu doğrulandı.
Healey, "Birleşik Krallık'ı ve müttefiklerimizi her türlü saldırıdan koruyacak kaynağa sahibiz" diyerek kararlılık mesajı verdi. Şu anda Kıbrıs’ta 500 kişilik ek hava savunma personelinin görev yaptığını belirten Bakan, ABD, Fransa ve Yunanistan gibi müttefiklerle yakın eşgüdüm içerisinde olduklarını vurguladı. Bölgedeki savaş uçağı sayısının son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı bilgisi de paylaşılan dikkat çekici veriler arasında yer aldı.
HÜRMÜZ BOĞAZI VE ABD İLE ORTAK OPERASYON PLANI
Haberin bir diğer kritik noktası ise Hürmüz Boğazı'ndaki gerilim oldu. Başbakan Keir Starmer’ın, İran’ın füze kapasitelerine ve Hürmüz Boğazı’nı tehdit eden unsurlarına karşı Birleşik Krallık üslerinin ABD ordusu tarafından kullanımına onay verdiği açıklandı. Healey, İran’ın deniz trafiğini rehin tuttuğunu savunarak, boğazın güvenli geçişe yeniden açılması için ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ile askeri planlamacıların ortak çalıştığını ifade etti.
Kıbrıs’taki İngiliz askeri varlığı, sadece deniz unsurlarıyla değil, RAF Akrotiri’ye konuşlandırılan ek helikopterler ve gözetleme sistemleriyle de genişletilmeye devam ediyor. HMS Dragon savaş gemisinin bölgedeki varlığı, bu geniş kapsamlı güvenlik stratejisinin deniz ayağını oluşturuyor.





