Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak amacıyla "Kadın Varsa, Hayat Var" başlıklı bir panel düzenledi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. İlkay Noyan Yalman’ın üstlendiği panele akademisyenler, öğrenciler ve kadın girişimciler katıldı. Panelde, kadınların iş dünyasındaki yerini güçlendirmeye yönelik önemli konular tartışıldı.

Kadınların Eğitim ve İstihdamda Karşılaştığı Zorluklar

Belediyeden Bayram Öncesi Nakdi Yardım Belediyeden Bayram Öncesi Nakdi Yardım

Panelde konuşan Doç. Dr. Şebnem Özdemir, kadınların iş hayatındaki yerini istatistiklerle anlattı. Özdemir, "Dünya genelinde kadınların ekonomik hayata katılımı erkeklere oranla daha düşük. ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler’ (NEET) oranı kadınlarda %31 iken, erkeklerde bu oran %14. Ayrıca, dünya çapında yaklaşık 781 milyon okuma yazma bilmeyen yetişkin var ve bunların üçte ikisini kadınlar oluşturuyor" dedi.

Akademide Kadın Temsiliyeti

Özdemir, akademideki kadın oranlarına da dikkat çekerek, "Araştırma görevlisi seviyesinde kadınların oranı oldukça yüksekken, profesör seviyesine çıkıldığında bu oran ciddi şekilde düşüyor. Kadınlar akademiye adım atıyor ancak üst pozisyonlara gelindiğinde temsiliyetleri azalıyor" ifadelerini kullandı.

Kadınlar İçin Mücadele ve Dayanışma Çağrısı

Kadınların iş dünyasında karşılaştıkları toplumsal engellere de değinen Özdemir, "Kadınlar, hak ettikleri yere ulaşmak için mücadele etmeli ve birbirlerine destek olmalı. ‘Kızlar, masada size yer yoksa kendi yerinizi kendiniz açın’ sözü, bu mücadelenin önemini vurguluyor" diye konuştu.

Sivaslı Kadın Girişimcilerden İlham Veren Hikayeler

Panelde söz alan Sivaslı kadın girişimciler, iş hayatındaki deneyimlerini ve başarı hikayelerini paylaştı. Esnaflık yaparken karşılaştıkları zorlukları anlatan kadınlar, genç kadınlara ilham verici mesajlar iletti. Katılımcılar, kadınların toplumdaki ve iş dünyasındaki yerini güçlendirmeye yönelik farkındalık oluşturmayı hedefleyen panele yoğun ilgi gösterdi.

Sivas’ta Kadınların Gücüne Vurgu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde düzenlenen panel, kadınların iş dünyasındaki yerini ve karşılaştıkları zorlukları ele alarak, toplumsal farkındalık yaratmayı amaçladı. Doç. Dr. Şebnem Özdemir’in paylaştığı veriler, kadınların eğitim ve istihdam alanında hala büyük engellerle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Kadınların güçlenmesi ve toplumda hak ettikleri yere ulaşması için dayanışma ve mücadelenin önemi bir kez daha vurgulandı.

Kaynak: İHA