Ağustos ayı sonu ile başlayan kuşburnu dönemi Ekim ayı ortasına kadar devam edecek.

Mevsim sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte ilk don olayından sora toplanılan kuşbaşının tenekesi 400 TL olarak satılırken, faydaları saymakla bitmiyor. Sivas'ta itburnu olarak da bilinen Kuşburnu, kış aylarının şifa deposu ve C vitamini kaynağıdır. Antioksidan kaynağı olan meyve nezle, soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve nefes darlığında kullanılması ile bilinir. Yaprakları ile tüketilebilen meyvenin faydası çoktur. Marmelatı, çayı, şerbeti yapılan Kuşburnunun püf noktası ilk don olayının yaşanmasının ardından toplanmasıdır. İlk don olayı sonrası toplanmasının sebebi ise daha parlak bir kırmızıya dönüşmesi ve yumuşamasıdır. Havaların soğuması ve günlerin kısalması ile kırmızılaşan kuşburnu meyvesi insanlar ve yaban hayatında hayvanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Kuşburnu toplarken dikenlerinden korunmak için bahçe eldiveni tercih edilmeli ve dal üzerinde kuruyan kuşburnu kuşlar için bırakılabilir.

"ŞİFANIN ÖZÜ"

Kuşburnu hakkında şifa özü diyen Gülten Yıldızdağ, "Kuşburnu kansızlığa iyi gelmesi ile bilindiğinden Sivas'ta soğuk günlerde sıkça tüketilir. Çayı, marmelatı ve pekmezi yapılır. Genellikle çayı içilir. Şeker, su ve kuşburnu ile marmalatı yapılır. Kahvaltı sofralarında yerini alır. Cildi güzelleştirme, bağışıklığı düzenlemesi ile bilinir" ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Haber Merkezi