Kamu çalışanlarının çalışma saatleri, ücret dengesi ve özlük haklarına ilişkin yeni düzenlemeler gündeme geldi. Kamu personel rejimine yönelik hazırlanan taslağın tamamlandığı yönündeki açıklamalar, esnek mesai ve yarı zamanlı çalışma modellerini yeniden tartışmaya açtı. Ancak yeni sistemde hangi düzenlemelerin yer alacağı ve çalışanların mali haklarına nasıl yansıyacağı henüz netlik kazanmadı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur konfederasyonları ve sendika temsilcilerinin katıldığı Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısında kamu personel mevzuatının günün koşullarına göre yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. Teknolojik gelişmelerin, demografik değişimlerin ve kamu hizmetlerinin ihtiyaçlarının mevcut sistemin güncellenmesini gerekli kıldığını ifade eden Işıkhan, kamu personel rejiminin geleceğin kamu yönetimi anlayışı doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Memurların Talepleri Masaya Yatırıldı
Toplantıda sendika temsilcileri, kamu çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarına ilişkin beklentilerini de dile getirdi. Ek zam, refah payı, 3.600 ek gösterge düzenlemesi ve ilave ödemelerin emekli maaşlarına yansıtılması talepler arasında yer aldı. Vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi, bayram ikramiyesi verilmesi ve yardımcı hizmetler sınıfındaki personelin genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi de gündeme taşındı.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise kamu personel rejimine yönelik hazırlıklar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kahveci, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan taslağın tamamlandığı yönünde bilgiler aldıklarını belirterek, düzenlemenin mali hükümleri ve kamudaki ücret dengesizliklerini kapsayıp kapsamadığının henüz belli olmadığını söyledi.
Kahveci, Kamu Sendika Kanunu ile ilgili çalışmalar kapsamında Maliye Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün görüşlerinin istendiğini de aktardı. Uzun süredir gündemde olan 3.600 ek gösterge düzenlemesinin sendika kanununa eklenmesi ihtimaline de değindi.
Esnek Mesai Destek Görürken Yarı Zamanlı Çalışma Endişesi
Kamu çalışanlarının mesai düzenine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kahveci, mevcut çalışma saatlerinin bazı meslek grupları açısından uygun olmayabileceğini belirterek esnek mesai uygulamalarının ele alınması gerektiğini ifade etti.
Yarı zamanlı çalışma konusunda ise ücretlerin çalışma günlerine göre belirlenmesinin çalışanlar açısından sorun oluşturabileceğini dile getiren Kahveci, uygulamanın hakkaniyetli olması gerektiğini vurguladı. Kahveci, haftanın yalnızca iki veya üç günü çalışması istenen personele buna göre ücret ödenmesi yaklaşımının adil sonuç doğurmayacağı görüşünü paylaştı.
Kamu personel rejimine yönelik taslağın tamamlandığına ilişkin açıklamalarla birlikte, yeni çalışma modellerinin nasıl şekilleneceği ve ücret adaletine yönelik hangi adımların atılacağı merak konusu oldu. Düzenlemelerin kapsamı ve uygulama takvimi konusunda ise henüz kesinleşmiş ayrıntılar bulunmuyor.





