17 Aralık 2025
weather
-0°
42,7255 %0.07
50,2504 %0.09
5.951,68 % 0,71
Ara
Bizim Sivas Haber ÖZEL HABER Sivaslı Girişimci Mehtap Çoban’ın Mutfağından Çıkan Doğal Mucize!

Sivaslı Girişimci Mehtap Çoban’ın Mutfağından Çıkan Doğal Mucize!

Elma ve Üzüm Sirkesini Unutun: Sofraların Yeni Gözdesi "Bal Sirkesi" Oldu! Evde Yapımı Sadece 3 Malzeme: İşte Gerçek Bal Sirkesinin Altın Formülü! Sivaslı Girişimci Mehtap Çoban’ın Mutfağından Çıkan Doğal Mucize Nasıl Tüketiliyor? Detaylar Haberimizde...

MUHABİR: Gülşah Akkaş Yaman
Okunma Süresi: 3 dk

Doğal ve katkısız ürünlere olan ilgi her geçen gün artarken, Sivas'ta yaşayan girişimci kadınlar ürettikleri lezzetlerle Türkiye'ye örnek olmaya devam ediyor. Sofralarda yıllardır hüküm süren elma ve üzüm sirkesinin tahtını sallayan, tarihin en eski fermente ürünlerinden bal sirkesi, Sivaslı girişimci Mehtap Çoban’ın ellerinde yeniden hayat buluyor. Sivas’ta kendi imkanlarıyla doğal üretim yapan ve bu şifalı ürünleri Türkiye’nin dört bir yanına ulaştıran Çoban, Bizim Sivas Haber’e bal sirkesinin mucizevi yolculuğunu anlattı.

Probiyotik Deposu: Bal Sirkesi Nedir?

"Sirkelerin efendisi" olarak da bilinen bal sirkesi, ana maddesi doğal bal olan ve su ile fermente edilerek üretilen kehribar renkli bir şifa kaynağıdır. Mehtap Çoban, bal sirkesini diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin yumuşak içimi ve aromatik kokusu olduğunu belirtiyor. İçerisinde işlenmiş şeker veya meyve posası bulunmadığı için fermantasyon süreci tamamen balın kendi doğal enzimleriyle gerçekleşiyor. Bu özellik, bal sirkesini endüstriyel ürünlerden ayırarak tam bir "probiyotik deposu" haline getiriyor.

Vücudu Yenileyen Doğal İksir

Mehtap Çoban’ın özenle ürettiği bal sirkeleri, sadece lezzetiyle değil sağlığa faydalarıyla da dikkat çekiyor. Sindirim sisteminin en büyük dostu olan bu sirke, düzenli tüketildiğinde mide hazımsızlığına iyi geliyor ve metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Çoban, bal sirkesinin faydalarını şöyle sıralıyor: "İçerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde vücudu toksinlerden arındırarak detoks etkisi yaratır. Aynı zamanda beyin dostudur ve damar sağlığını korur. Hatta cildi temizleme özelliğiyle doğal bir tonik olarak bile kullanılabilir."

Evde Bal Sirkesi Yapımının Püf Noktaları

Bu şifalı sirkeyi evde yapmak isteyenler için işin sırrını paylaşan Mehtap Çoban, en önemli malzemenin "sabır" olduğunu vurguluyor. İhtiyacınız olanlar sadece doğal bal, içme suyu ve mayalanma için sirke anası. Çoban’ın verdiği altın oran ise şöyle: "1 birim bala 4 birim su kullanıyoruz. Cam kavanozda bal ve suyu tahta kaşıkla karıştırıp, ağzını tülbentle kapatarak güneş görmeyen bir yerde bekletiyoruz. Her gün karıştırarak, 2-3 ay süren bir serüvenin sonunda o keskin kokuyu aldığınızda sirkeniz hazır demektir."

Tüketirken Ölçüyü Kaçırmayın

Doğal da olsa her ürünün kararında tüketilmesi gerektiğini hatırlatan Çoban, bal sirkesinin kullanımı hakkında da tavsiyelerde bulundu. Güne zinde başlamak için sabahları ılık bir bardak suya bir tatlı kaşığı eklenerek içilmesini öneren Çoban, "Salatalara kattığı lezzet ise işin en keyifli kısmı. Ancak ciddi mide rahatsızlığı veya kronik hastalığı olanların mutlaka doktoruna danışarak tüketmesi gerekiyor" uyarısında bulundu. Sivaslı kadınların emeğiyle üretilen bu doğal lezzetler, hem şehrin ekonomisine katkı sağlıyor hem de sağlıklı beslenmek isteyenlerin sofralarını süslüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *