Sivas’ta ramazan öncesi balık tezgahlarında sessizlik dikkat çekiyor. Kentte özellikle kış aylarında yoğun ilgi gören balık satışları, bu yıl artan fiyatların etkisiyle beklenen hareketliliği yakalayamadı. Çeşitliliğin bol olmasına rağmen alıcı sayısındaki düşüş, esnafın yüzünü güldürmedi.
Ramazan ayına sayılı günler kala vatandaşların alışveriş planlarında değişiklik gözleniyor. Artan temel gıda fiyatları karşısında daha temkinli davranan tüketiciler, balık alışverişini azaltmış durumda. Bu durum, Sivas’taki balık piyasasında gözle görülür bir durgunluk oluşturdu.

BALIK SATIŞLARINDA BELİRGİN DÜŞÜŞ
Sivas’ta uzun yıllardır özellikle kış mevsiminde yoğun talep gören balık tezgahları, bu sezon beklenen ilgiyi göremedi. Ekonomik şartların etkisiyle vatandaşların önceliği temel ihtiyaç ürünlerine kaydı. Balık ise birçok aile için artık daha seyrek tüketilen bir gıda haline geldi.
Esnaf, tezgahlarda çeşit sıkıntısı olmadığını ancak alım gücündeki düşüşün satışları doğrudan etkilediğini ifade ediyor. Önceki yıllarda haftada birkaç kez balık tüketen aileler, şimdi daha az sıklıkla alışveriş yapıyor. Ramazan öncesi geleneksel hareketlilik ise bu yıl balık sektörüne aynı ölçüde yansımadı.
GÜNCEL BALIK FİYATLARI CEP YAKIYOR
Sivas balık fiyatları incelendiğinde artışın boyutu net şekilde görülüyor. Mezgitin kilogramı 600 TL’den satışa sunulurken, levrek ve mercan 500 TL, çupra 500 TL, barbun ise 400 TL’den tezgahlarda yer alıyor. Vatandaşın en çok tercih ettiği türlerden biri olan hamsi fiyatı ise 150 TL olarak belirlendi.
Fiyatlardaki yükseliş özellikle kalabalık ailelerin bütçesini zorluyor. Bu nedenle balık, birçok hanede artık daha planlı ve sınırlı tüketilen bir ürün haline geldi. Esnaf ise maliyet artışlarının fiyatlara yansıdığını ve bu durumun talebi düşürdüğünü belirtiyor.
HAMSI İLGİ GÖRÜYOR ANCAK HAREKETLİLİK SINIRLI
Diğer türlere kıyasla daha uygun fiyatlı olan hamsi, yine en çok tercih edilen balık olmayı sürdürüyor. Ancak 150 TL’lik etiket bile bazı vatandaşlar için yüksek bulunuyor. Bu nedenle hamsi satışlarında kısmi bir hareketlilik yaşansa da genel tabloyu değiştirmeye yetmiyor.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte balık satıcıları talepte sınırlı bir artış bekliyor. Ancak mevcut ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda, bu artışın ne ölçüde gerçekleşeceği belirsizliğini koruyor.
RAMAZAN ÖNCESİ BEKLENEN CANLANMA OLUŞMADI
Ramazan ayı öncesinde genellikle artış gösteren gıda alışverişi, bu yıl balık tezgahlarına aynı oranda yansımadı. Sivas’ta ramazan öncesi balık piyasasında yaşanan bu durgunluk hem esnafı hem de tüketiciyi düşündürüyor.