Ankara'da kritik NATO zirvesi öncesi Burhanettin Duran 360 derece güvenlik perspektifi modelini açıkladı
Ankara'da kritik NATO zirvesi öncesi Burhanettin Duran 360 derece güvenlik perspektifi modelini açıkladı
İçeriği Görüntüle

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada iktidarın ekonomi ve demokrasi politikalarını sert bir dille eleştirdi. Türkiye’nin 2018 yılından bu yana ağır bir ekonomik krizin altında ezildiğini belirten Özel, halkın alım gücünün günden güne yok olduğunu vurguladı. İktidarın sandıktan korktuğunu ifade eden Özgür Özel erken seçim çağrısı yaparak, mevcut yönetim sisteminin ülkeyi uçuruma sürüklediğini savundu.

"FATURA HEP MİLLETİMİZE KESİLDİ"

Özel, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte kurumların ve kuralların hiçe sayıldığını dile getirdi. Meclis’in sesinin kısıldığı bir süreçte hem demokratik hem de ekonomik olarak büyük bir gerileme yaşandığını belirten Özel, Merkez Bankası başkanlarının "laf dinlemiyor" denilerek sürekli değiştirilmesinin bedelini halkın ödediğini söyledi.

Ekonomik güvenin yargı bağımsızlığıyla doğrudan ilişkili olduğunu hatırlatan Özel, "Hukuksuzluk ve siyasi operasyonlar nedeniyle yatırım ortamı bozuldu. Yabancı yatırımcı kaçtı, doğrudan yatırım neredeyse sıfırlandı. 19 Mart 2025’te yapılan sivil darbe ise ekonomimize en ağır hasarı verdi. 60 milyar dolar rezervimiz satıldı, borsamız çöktü" dedi.

"DÜNYADA GIDA ENFLASYONU YÜZDE 45 TÜRKİYE'DE YÜZDE 850"

Türkiye’nin yüksek gıda enflasyonunda dünyada üçüncü sıraya yerleştiğini belirten Özel, çarpıcı bir karşılaştırma yaptı. Pandemiden bu yana dünya genelinde gıda fiyatlarının ortalama yüzde 45 arttığını, ancak Türkiye’de bu oranın yüzde 850’ye ulaştığını ifade etti.

Özel, "Güney Sudan ve İran’dan sonra gıda enflasyonunun en yüksek olduğu ülke Türkiye. Zimbabwe bizden iyi, Küba bizden iyi, Libya bizden iyi. Bir zamanlar tarım ambarı olan ülkemiz, kötü yönetim yüzünden bu noktaya geldi. Tek sebebi var; o da kararların tek elde toplanması ve keyfiliktir" diyerek tepkisini dile getirdi.

"SİYASİ AHLAK YASASI İÇİN HODRİ MEYDAN"

Siyasetin finansmanının şeffaf olması gerektiğini savunan Özgür Özel, tüm bürokratların ve siyasilerin mal varlıklarını açıkça bildirmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda diğer partilerle mutabık olduklarını ifade eden Özel, iktidara şu sözlerle seslendi:

"Kim siyasette zenginleşmiş, kim temiz siyaset yapmış ortaya koyacak bir Siyasi Ahlak Yasası’nı getireceğiz. Yutkunanların partisi AK Parti’ye hodri meydan! Biz bu yasayla siyaseti tertemiz yapmaya talibiz."

"BU SEÇİMİ KENDİMİZ İÇİN DEĞİL MİLLET İÇİN İSTİYORUZ"

Konuşmasının sonunda ara seçim ve erken seçim tartışmalarına değinen Özel, iktidarın "özgüven eksikliği" nedeniyle sandıktan kaçtığını iddia etti. Eskiden Meclis’te bulunan gensoru ve denetim mekanizmalarının kaldırıldığını hatırlatan CHP lideri, Özgür Özel erken seçim çağrısı metninde şu vurguyu yaptı:

"CHP bu seçimi kendi için değil, millet için istiyor. 1960’tan beri hiçbir liderin kaçmadığı sandıktan bugün birileri kaçmaya çalışıyor. Biz milletin gerçek beklentisini duyurmak için hazırız. Parlamenter sistemde güvenoyundan kaçanların şimdi seçimden kaçtığını görmekteyiz."

Kaynak: İHA