Son yıllarda çocuklarda giderek yaygınlaşan önemli bir sağlık sorununa dikkat çekiliyor: Karaciğer yağlanması. Sivas Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Uçar, özellikle enerji içecekleri, gazlı içecekler, cips ve fast food tüketiminin bu artıştaki kritik rolünü vurguladı.

Belirti vermeyen gizli tehlike
Dr. Tuğçe Uçar, hastalığın net bir belirtisi olmadığını, ancak bazı çocuklarda halsizlik, karnın üst bölgesinde dolgunluk hissi veya ağrı şikayetleriyle kendini gösterebileceğini belirtti. Tanının genellikle rutin kan testlerinde karaciğer enzim yüksekliği tespit edilmesiyle veya batın ultrasonografisi sırasında konulduğunu ifade etti. Hastalığın çocuklarda genellikle basit yağlanma olarak başladığını söyleyen Uçar, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Tetikleyiciler: Enerji içecekleri, gazlı içecekler ve fast food
Dr. Uçar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, özellikle son dönemlerde tüketimi artan enerji içecekleri, gazlı içecekler ve paketli meyve sularının yüksek früktoz içeriği ve işlenmiş gıda olmaları nedeniyle karaciğerde oksidatif stresi artırdığını ve yağlanmaya zemin hazırladığını vurguladı.
Fast food ürünlerinin ise içerdikleri kalitesiz yağlar ve rafine karbonhidratlarla dislipidemiye (kan yağlarında dengesizlik) yol açarak karaciğerin yükünü daha da artırdığını ifade eden Uçar, "Son dönemlerde tüketimi artmış fast food'un karaciğer yağlanmasına direkt neden olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Erken müdahale ile riskler azaltılabilir
Çocukluk çağında tespit edilen karaciğer yağlanmasının en umut verici yanı, erken müdahale ile kontrol altına alınabilmesi. Dr. Tuğçe Uçar, "Erken dönemde fark edip doğru beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle müdahale edersek, ileride Tip 2 diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıklarının önüne geçmiş oluruz" şeklinde konuştu.
Uzman, tedavi ve korunmada sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, hareketli yaşam tarzının teşviki ve özellikle işlenmiş şekerli içecekler ile fast food tüketiminin sınırlandırılmasının altını çizdi. Dengeli bir beslenme düzeni içinde, kolin içeriği zengin yumurta gibi besinlerin de karaciğer sağlığını desteklemek için haftada 3-4 gün tüketilebileceğini ekledi.