Sivas'ın Şarkışla ilçesinde belediye tarafından yapımına başlanan gasilhane, mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu. İlk olarak mezarlık yakınındaki bir alanda planlanan proje, yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle farklı noktalara taşınırken, son olarak Yıldırım Mahallesi'nde başlatılan inşaat da vatandaşların itirazıyla karşılaştı.

Edinilen bilgilere göre Şarkışla Belediyesi, Gültekin Mahallesi 225 ada 14 numaralı parsel üzerinde, mezarlığa yakın bir noktada gasilhane yapılması için ihaleye çıktı. Ancak inşaatın planlandığı bölgede elektrik trafosunun bulunması nedeniyle yüklenici firma çalışmalara başlayamadı. Bunun üzerine yeni bir adres belirlendi. Bu kez de alanın okula yakın olması nedeniyle veliler projeye tepki gösterdi. Daha sonra gasilhane için Yıldırım Mahallesi'nde çalışma başlatıldı. Ancak bu kez de mahalle sakinleri, yapının ikametlerin arasında inşa edilmesine karşı çıkarak belediyeye itiraz etti.

Mahalle sakinleri, gasilhane ihtiyacına karşı olmadıklarını ancak yoğun yerleşim alanı içerisinde böyle bir yapının uygun olmadığını savundu. Özellikle düğün, nişan gibi sosyal etkinliklerin mahalle içerisinde yapıldığını belirten vatandaşlar, cenaze işlemleriyle aynı ortamın paylaşılmasının sorunlara yol açacağını ifade etti.

"Cenaze varken nasıl davul zurna çalacağız"

Mahalle sakinlerinden Karahan Şimşek, projenin bulunduğu yerin doğru seçilmediğini belirterek şunları söyledi:

"Gasilhane farklı bir yerde yapılacaktı. Etraftaki öğrencilerin psikolojisi bozuluyor diye buraya yapmaya başladılar. Mahallede evlenecek gençlerimiz var. Bu gençlerin düğünü olduğu zaman buraya cenaze gelirse biz cenazeyi davul, zurna ile mi karşılayacağız. Veya o an cenaze sahibinin bize tepkisi ne olacak. Biz benzer bir durumda ne yapacağız? Burası park yeri. Belediye başkanına defalarca ulaşmaya çalıştık. Mahallede dört yolun önünde her evin kapısı bu arsaya bakarken buraya gasilhane yapılmamalı. Bütün şehirleri gezdim hiçbirinde bu şekilde bir sistem görmedim. Belediye buraya gasilhane yapmakla neyi amaçlıyor bilmiyoruz. Buraların değerini düşürmek mi istiyorlar? Yoksa işin içinde başka işler mi var? İhale 14 ve 15. parsele yani mezarlığın olduğu yere veriliyor. Orada elektrik trafosu var diye yapılmaktan vazgeçiliyor. Okula giden çocukların büyük bir bölümü bu yoldan geçiyor. İlçede bulunan bütün okullara giden öğrenciler bu yolu kullanıyor. Ama belediye ekipleri ısrarla buraya gasilhane yapma peşindeler."

"Onlar buradan geçerek okullarına giderken ağlayan insanları görecekler"

Mahalle sakinlerinden Oktay Çat ise projeden kısa süre önce haberdar olduklarını belirterek belediyeye ve kaymakamlığa başvurduklarını söyledi.

Çat, şu ifadeleri kullandı:

"Ben arsanın karşısındaki binanın sahibiyim. İki gün önce buraya böyle bir proje yapılacağını öğrendik. Komşularımızla beraber belediyeye gittik. Belediye başkanına ulaştık ve buraya gasilhanenin yapılmamasını istedik. Aldığımız cevap ise 'Biz hizmet yapıyoruz' oldu. Biz yapılan hizmeti her zaman destekliyoruz. Ama gasilhane dendiği zaman cenaze olayı insanların yaslı ve matem halleri olacak. Çevrede her yer evle dolu mahallede onlarca çocuk var. Bu inşaattan vazgeçmelerini söyledik. Sonrasında kaymakam beyin yanına gittik ve aynı durumu ona da ilettik. Kendisi elinden bir şey gelmeyeceğini bunun da bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu yapılanı ben yatırım olarak görmüyorum. Bugüne kadar hiçbir şeye karşı çıkmadık, yapılan her şeyin arkasında durduk. Kalenin oradan yapımını buraya aldılar. Oradaki çocuğun psikolojisi bozuluyorsa bizim mahallemizde de akşama kadar buradan yüzlerce çocuk geçiyor. Onlar buradan geçerek okullarına giderken ağlayan, yas tutan insanları görecekler. Çocuklar buradan geçip derse gidecek, sınava girecekler. Bunları neden düşünmüyorlar."

Türkiye’nin Geleceği İçin Yeni Dönem! Aile ve Nüfusta On Yıllık Plan Resmen Başladı!
Türkiye’nin Geleceği İçin Yeni Dönem! Aile ve Nüfusta On Yıllık Plan Resmen Başladı!
İçeriği Görüntüle

Mahalle sakinleri, gasilhane ihtiyacını reddetmediklerini ancak projenin yoğun konutların bulunduğu bölge yerine daha uygun bir alanda hayata geçirilmesini istediklerini belirterek tepkilerini sürdürdü.

Kaynak: İHA