Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğrencileri Aleyna Çiçek ve Betül Dumlu tarafından hazırlanan proje, tarımsal üretimde önemli kayıplara yol açan kök-ur nematodlarına karşı biyolojik mücadele yöntemlerinin geliştirilmesine odaklanıyor. TÜBİTAK 2209-A programı kapsamında desteklenen çalışma, zararlılarla mücadelede çevre dostu alternatiflerin ortaya konulmasını amaçlıyor.
Bitkilerde verim ve kalite kaybına neden oluyor
Kök-ur nematodları, bitki köklerinde oluşturdukları zarar nedeniyle su ve besin alımını zorlaştırıyor. Bu durum bitkilerde gelişme geriliğine yol açarken, ürün veriminde düşüşe ve kalite kayıplarına neden oluyor. Özellikle sebze ve meyve üretiminde ciddi ekonomik zarar oluşturan bu zararlılarla mücadelede yaygın olarak kimyasal ilaçlar kullanılıyor. Ancak son yıllarda daha güvenli ve sürdürülebilir yöntemlere yönelik çalışmalar önem kazanıyor.
Yerel mantarlar laboratuvarda test edilecek
“Yerel Trichoderma İzolatlarının Meloidogyne incognita’ya Karşı Nematisidal ve Ovisidal Etkinliği” başlıklı proje kapsamında, Türkiye’nin farklı bölgelerinden elde edilen 24 yerel faydalı mantar izolatı laboratuvar ortamında incelenecek. Çalışmalar sonucunda en etkili izolatların belirlenmesi hedefleniyor. Elde edilecek verilerin ilerleyen süreçte sera ve tarla uygulamalarına temel oluşturması beklenirken, kimyasal ilaç kullanımının azaltılmasına ve çevre dostu tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sağlaması amaçlanıyor.





