Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve yurt dışında yaşayan Sivaslıların memleketlerine dönmesiyle birlikte kent merkezinde gözle görülür bir yoğunluk oluştu. Gün içerisinde hava sıcaklığının 29-30 derece seviyelerine kadar çıkmasına rağmen Sivas sokaklarında hareketlilik hız kesmiyor.

Özellikle İstasyon Caddesi ve Atatürk Caddesi’nde günün belirli saatlerinde oluşan araç ve yaya yoğunluğu, kentin normal dönemlerdeki görüntüsünden oldukça farklı bir tablo ortaya koyuyor.

Kent merkezindeki kalabalık, büyükşehirleri aratmayan görüntüler oluştururken cadde ve sokaklarda gurbetçilerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Sivas’a yaz tatili için gelen vatandaşların alışverişten sosyal yaşama, şehir merkezindeki ziyaretlerden köy ve ilçelerdeki programlarına kadar kent ekonomisine ve günlük yaşama önemli bir hareketlilik kattığı görülüyor.

Sivas’taki yoğunluğun yalnızca şehir merkezinde yaşanmadığı da dikkat çekiyor. Memleketlerine gelen gurbetçilerin önemli bir bölümü şehir merkezinde değil, bağlı bulundukları ilçe, belde ve köylerde vakit geçiriyor. Bu nedenle kent merkezinde görülen kalabalığın, Sivas’a gelen toplam gurbetçi sayısının tamamını yansıtmadığı belirtiliyor.

Sivas nüfusuna ilişkin en dikkat çekici noktalardan biri ise Sivas kütüğüne kayıtlı kişi sayısı. Kent dışında yaşayanlarla birlikte Sivas nüfusuna kayıtlı yaklaşık 2 milyon kişinin bulunduğu ifade edilirken, bu büyük kitlenin önemli bir bölümü yaz aylarında memleketiyle yeniden buluşuyor.
Özellikle ağustos ayında gurbetçilerin yoğun şekilde Sivas’a gelmesi, kentte yıllardır devam eden yaz hareketliliğini yeniden ortaya çıkarıyor. Şehir merkezindeki kalabalık, artan araç trafiği ve caddelerdeki insan yoğunluğu da bu hareketliliğin en belirgin göstergeleri arasında yer alıyor.
Sivas’ın yaz aylarındaki görüntüsü, nüfus hareketliliğinin kent üzerindeki etkisini de gözler önüne seriyor. Normal dönemlerde daha sakin bir şehir görüntüsü veren Sivas, gurbetçilerin gelişiyle birlikte birkaç hafta boyunca çok daha hareketli bir atmosfere bürünüyor.
İstasyon Caddesi’nden Atatürk Caddesi’ne, çarşı merkezinden mahallelere kadar kentin birçok noktasında hissedilen yoğunluk, Sivas’ın gurbetçiler için yalnızca doğup büyüdükleri bir şehir değil, yaz aylarında yeniden buluştukları ortak bir memleket olduğunu da ortaya koyuyor.
Önümüzdeki günlerde gurbetçi hareketliliğinin devam etmesiyle birlikte Sivas’ın en kalabalık dönemlerinden birini yaşamayı sürdürmesi bekleniyor.





