Ata mesleği bıçak ustalığını devam ettiren 82 yaşındaki bıçak ustası Erdoğan Mesci, "Kendimi bildim bileli bu mesleği ata mesleği olarak yapıyorum. Örs ile çekiç arasında 75 yılı aşkındır piştim" dedi.
Bıçağın ata yurdunun Sivas olduğunu, dedelerinden kalan bıçak ustalığının babası ve ardından kendisi ile devam ettiğini belirten Erdoğan Mesci, Sivas bıçağının el yapımı olduğunu ifade etti. Piyasalarda bir çok bıçağın fabrikasyon olduğunu, ömürlerinin kısa olduğunu belirten Mesci, "Sivas bıçağı el yapımıdır, eğilip bükülmez ve kesim sırasında da insanı yarı yolda bırakmaz" şeklinde konuştu.
KÜÇÜKTÜM, YILLAR BENİ PİŞİRDİ
Daha çocuk yaşta babası tarafından dükkana gelmeye başladığını, Sivas bıçak sanatının inceliklerini öğrenmeye başladığını ifade eden 82 yaşındaki Mesci, "Sivas bıçağın ana yurdudur. Dedelerimden emanet bu mesleği ben devam ettirdim. Ustam babam. 75 yılı aşkın süredir bu mesleği icra ediyorum. Kendimi bildim bileli bu mesleği ata mesleği olarak yapıyorum. Örs ile çekiç arasında 75 yılı aşkındır piştim" dedi.
Bıçak yapımında özel çelik kullandığını, saplarının ise koç boynuzu veya isteyene fiberden yaptıklarını belirten Erdoğan Mesci, Sivas bıçaklarından almak isteyenlerin mutlaka gerçek ustalara gitmeleri gerektiğini, birçok insanın usta olarak kendilerini göstermelerine kanmamalarını tavsiye ederek, "İş ehlinden çıkar, ehlinden alınır" ifadelerini kullandı.