Sivas hal esnaflarından ve organik ata tohumu yetiştiricisi olan Nihat Göbüş, son yıllarda hobi bahçelerinin artmasıyla birlikte insanların küçük de olsa kendi bahçelerini oluşturduklarını belirterek, "Bahçe ekimlerinde geçmiş yıllara göre daha fazla yoğunluk yaşıyoruz. İnsanlar kendi yetiştirdikleri ürünleri sağlıklı bir şekilde tüketmek istiyorlar." dedi.

Sivas baharla canlandı: Çiçekler şehre renk katıyor Sivas baharla canlandı: Çiçekler şehre renk katıyor

DOĞAL ÜRÜNLERE TALEP ARTIYOR

Ayrıca, doğal beslenmeye olan ilginin arttığını vurgulayan Göbüş, "Aileler, çocuklarına katkısız, doğal şekilde ürettikleri ürünleri yedirmek istiyor. Bu yüzden organik ata tohumlarına ve fidelerine talep artıyor." ifadelerini kullandı.

FİDE VE TOHUM EKİM TAKVİMİ

Serada üretim yapanların genellikle Nisan ayında, bahçe ekimi yapanların ise Mayıs ayında fide ve tohum ekimi yaptıklarını belirten Göbüş, "Halk arasında ‘gündönümü’ olarak bilinen 13 Haziran’dan sonra fide ekim sezonu sona eriyor." dedi.

SİVAS'TA EN ÇOK HANGİ ÜRÜNLER YETİŞTİRİLİYOR?

Sivas’ta domates ve biber fidelerinin en çok rağbet gördüğünü söyleyen Göbüş, "Sivas’ta domatesten bibere, çilekten marula, patlıcandan fesleğene kadar birçok sebze ve meyve yetiştirilebiliyor. Aşılı olarak satılan karpuzlar bile Sivas’ta yüksek verim sağlıyor." şeklinde konuştu.

Özellikle domates ekiminde Koyulhisar Domatesi’nin Sivaslılar tarafından tercih edildiğini ifade eden Göbüş, "Sivaslılar genellikle acı biber yerine tatlı biberi tercih ediyor." diyerek tüketim alışkanlıklarına da değindi.

Doğal tarıma olan ilginin her geçen yıl arttığını belirten Göbüş, yerli ata tohumlarının korunması ve yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Selim Çetinkaya