Sivas’ta ramazan ayında balık tüketimi belirgin şekilde azalıyor. Sivas Hal esnaflarından İbrahim Hamza, ramazan ayının başlamasıyla birlikte balık satışlarında büyük bir düşüş yaşandığını belirtti.

Hamza, özellikle iftar sofralarında daha pratik ve hafif yemeklerin tercih edilmesinin balık tüketimini azalttığını söyledi. “Balık zahmetli bir gıda. Temizlemesi ve pişirmesi uğraştırıcı olduğu gibi yoğun kokusu da iftar için tercih edilmemesine neden oluyor. Bu yüzden ramazanda satışlarımız ciddi oranda düşüyor,” dedi.

Balık, Sivas’ta kış aylarında ilgi görse de ramazan ayında yerini daha çok et ve bakliyat ağırlıklı yemeklere bırakıyor. Esnaflar, satışlardaki bu düşüşe alışkın olduklarını ve özellikle ramazan boyunca kırmızı et, beyaz et ve bakliyat ürünlerine olan talebin arttığını belirtiyor.

Öte yandan, bazı lokanta işletmecileri ise ramazan ayı boyunca balık menülerine talebin azaldığını, iftar sofralarında daha çok geleneksel lezzetlerin tercih edildiğini ifade ediyor. Sivas’ta balık satışlarının düşmesi, esnafın ramazan boyunca farklı ürünlere yönelmesine neden oluyor.

Muhabir: Selim Çetinkaya