Sivas'ın asırlık zanaatı olan bıçakçılık, son yıllarda kan kaybediyor. Kentin tanınmış bıçak ustalarından Burhan Mesci, meşhur Sivas Bıçağı sektörünün geleceği için ezber bozan açıklamalarda bulundu. Mesci'ye göre, zanaatı bitirme noktasına getiren şey, sanılanın aksine en büyük övünç kaynağı olan "el emeği" kavramı.

"Bizi 'El Emeği' Anlayışı Bitirdi"

Usta bıçakçı Burhan Mesci, sadece el işçiliğine dayalı üretimin artık talebi karşılamadığını ve büyümeye engel olduğunu belirtti. "Sivas'taki bıçak ustalarını bitiren şey 'el emeği' kavramı oldu. Bu şekilde günde belki 50 bıçak üretilebilir ama bu işte gerçekten büyümek imkansız," diyerek sektördeki ana soruna parmak bastı.

Sivas'ta Yaptırdığı 4 Eserden 2'si Sır Oldu!
Sivas'ta Yaptırdığı 4 Eserden 2'si Sır Oldu!
İçeriği Görüntüle

Çözüm: "Makineleşme Şart!"

Sivas Bıçağı'nı tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak için üretimi artırmanın zorunlu olduğunu vurgulayan Mesci, çözümün makineleşmeden geçtiğini söyledi. "Makine ile üretilen bıçaklarda da el emeği var. Ama seri üretim olmadan bu ürünleri geniş pazarlara ulaştıramayız," diyerek modern üretim tekniklerinin önemini vurguladı.

"Gurbetçiden de Umut Kesildi"

Sektördeki daralmanın bir diğer nedeninin de turizmdeki düşüş olduğunu belirten Mesci, "Bu sene Sivas'a gelen gurbetçi ve turist sayısı çok azdı. Bu durum satışlarımızı doğrudan etkiledi," dedi. Mesci, tüm zorluklara rağmen Türkiye'nin birçok iline sipariş göndermeye devam ettiklerini ve bu ata mesleğini yaşatmak için mücadele ettiklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Selim Çetinkaya