Dünya'nın en pahalı baharatı olarak bilinen safran Sivas'ta ne kadar tüketiliyor konunun uzmanına sorduk.
Keskin bir tada sahip olan safran Türkiye'de Karabük ilinin Safranbolu ilçesinde yerli olarak üretiliyor. Safran çiçeğinin polenlerinden elde edilen safranın orijinali İran topraklarında üretilmektedir.
Yıllardır baharat sektöründe çalışan Ersin Totaş, Bizim Sivas mikrofonlarına safran hakkında bilgi verdi.
Hindistan, İran gibi ülkelerde daha yaygın olarak kullanıldığını söyleyen Totaş, "Yemeklerde baharat olarak kullanılan safran aynı zamanda çay olarak da tüketiliyor. Yemeklerde bir adet safran tüm tenceredeki yemeğin rengini ve tadını değiştirmek için yeterlidir. Safran o kadar yoğun bir baharattır." dedi.
1 Gramı 150 Türk Lirası
Yerli safranın kilosu 900 TL'den alıcı bulduğunu söyleten Totaş, "Safranın orijinali İran'dan gelmektedir. 1 gramı 150 Türk lirası olan safranın kilosu ise 150 bin Türk Lirasından satılıyor." ifadelerini kullandı.
Safran çiçeğinin içinden çıkan birkaç çubuktan oluşan safran hakkında, "Bu kadar pahalı olmasını sebebi bir çiçekten sadece birkaç adet safran çıkıyor olmasıdır." dedi.
Sivas'ta Daha Çok Yabancı Uyruklular Kullanıyor
Sivaslı vatandaşların safranı çok fazla kullanmadığını ifade eden Ersin Totaş, "Genellikle dışarıdan gelen insanlar, Suriyeliler, Afganlar kullanıyorlar. Bunun sebebi bu bölgelerdeki yemeklerin yoğun baharatlarla yapılmasından kaynaklıdır." ifadelerini de ekledi.
Mürekkep İçin Kullanılıyor
Safranın mürekkep olarak da kullanıldığını söyleyen Totaş, "Yazı yazan insanlar safranı mürekkep olarak da kullanıyorlar." dedi.
Sağlık Açısından da Faydalı
Totaş son olarak, "Safran baharatı, göz ve damar problemlerine de iyi gelmektedir. Safranın damar açıcı bir şifası da vardır." ifadelerine yer verdi.