Feci Kaza Ölü ve Yaralılar Var !
Feci Kaza Ölü ve Yaralılar Var !
İçeriği Görüntüle

Sivas’ın Zara ilçesinde, Beydağı eteklerindeki özel bir tuz yatağından çıkarılan “esmer tuz” Japon mutfağına lezzet katıyor. Yaklaşık 350 ton yıllık üretim kapasitesine sahip olan bu kaya tuzunun yaklaşık 50 tonu doğrudan Japonya’ya ihraç ediliyor. Bölge halkının “esmer tuz” diye adlandırdığı bu kaya tuzunun farkı, yüksek mineral değeri ve benzersiz renginde saklı.

Kardere köyünde, kil havuzlarında ve tamamen doğal yöntemlerle çıkarılan bu tuzun hasadı haziran ayında başlayıp ekim ortalarına kadar devam ediyor. İşletmeci Habibe Belgin Yılmaz, tuzun içinde 84 mineral ve 3 element bulunduğunu belirterek, “Bu tuz özellikle salamurada, tereyağında, turşu ve peynirde kullanılıyor. Japonya’nın çok ünlü ve pahalı tuzunun mineral değerlerinden bile daha yüksek değerlere sahip” dedi.

Toprak ve taş kalıntıları bırakmaması için özel kil havuzlarında üretilen esmer tuz, suyun renginden dolayı kahverengi tonlarda görünüyor. Yılmaz, “Sağlıklı tuz üretimi için gıda yönetmeliğine uygun brandalar kullanıyoruz ve mikro plastik içermeyen en kaliteli tuzlardan biri olduğunu analizlerle kanıtladık” açıklamasını yaptı.

Beydağı’nın 1570 metre yükseklikteki doğal tuz yatağından çıkarılan esmer tuz, sadece Türkiye’nin değil, Japonya gibi uzak pazarlarda da talep görerek Sivas’ın gururu olmaya devam ediyor. Hasat sezonu boyunca sürdürülen üretimle bölge ekonomisine önemli katkılar sağlanıyor.

Kaynak: AA