Sivas’ta altyapı çalışmaları sırasında tespit edilen büyük bir ihmal, olası bir faciayı son anda engelledi. Sivas Belediyesi, yağmur suyu hatları ve yeraltı kanallarında robot kameralarla gerçekleştirdiği rutin kontroller sırasında, Birlik Caddesi’nde yağmur suyu hattının içerisinden doğalgaz borusu geçirildiğini ortaya çıkardı.
Belediye Başkanı Adem Uzun, yaptığı açıklamada yaşanan durumu “şaşkınlık verici” olarak nitelendirdi. Uzun, "Bu kontrollerde yağmur suyu hattı içinden doğalgaz borusu geçirildiğini şaşkınlıkla fark ettik. Bu büyük ihmal, özellikle yoğun yağış dönemlerinde patlama riskine neden olabilir. Böyle bir durum hem çevreye hem de insan hayatına ciddi zarar verebilir” dedi.
Patlama riski kapıda
Özellikle son dönemlerde artan ani ve şiddetli yağışlar, şehir altyapısında büyük baskı yaratırken, doğalgaz borusunun yanlışlıkla yağmur suyu hattından geçirilmiş olması, bu baskıyı ölümcül bir riske dönüştürüyor. Uzmanlar, bu tür uygulamaların afet düzeyinde sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerken, Başkan Uzun, "Yapılacak bir iş mi bu? Bir şehrin, bu şehrin insanlarının canı bu kadar mı ucuz!.. Olacak iş değil" diyerek tepki gösterdi.
Sorumlular kim?
Yaşanan olayın ardından gözler bu hatayı yapan firmaya çevrildi. Sivas Belediyesi, ilgili müteahhit ve altyapı firmalarıyla temasa geçerek, gerekli denetimlerin yapılacağını ve sürecin takipçisi olacaklarını bildirdi. Başkan Uzun, “Bu şehir hepimizin, lütfen sahip çıkalım. Hem vatandaşlarımızdan hem de yüklenici firmalardan daha fazla dikkat ve duyarlılık bekliyoruz,” çağrısında bulundu.
Belediye çalışmaları hızla sürdürüyor
Belediye ekipleri, tespit edilen tehlikenin ortadan kaldırılması için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Riskli bölge tamamen kontrol altına alınana kadar robot kameralarla ilçe genelindeki hatların taranmaya devam edeceği bildirildi.