Sivas’ta hayvancılık, çoban krizi nedeniyle durma noktasına geldi. Meraların bu yıl yağışlarla birlikte bereketlenmesine rağmen, sahada hayvan yok. Çünkü çoban yok. Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, “Meralar yemyeşil, ama boş. Çoban bulamıyoruz. İnsanlar hayvanını satmak istemiyor ama başka çaresi de kalmıyor” diyerek durumu özetledi.
“Çoban bulamadı, insan kaçakçılığıyla suçlandı”
Çetindağ, göçmen çalıştırmak isteyen üreticilerin ise yasal engellerle karşılaştığını belirtti. “Doğudan, Güneydoğu'dan çoban getirmeye çalışan arkadaşlarımız ‘insan kaçakçılığı’ ile suçlanıyor. Oysa bu insanlar sadece hayvanlarına bakacak birini arıyor. Daha geçen gün bir arkadaşımız bu yüzden yakalandı” dedi.
“Hayvancılığı yapanlar yaşlı, gençler çobanlık yapmıyor”
Sivas’ta hayvancılıkla uğraşanların çoğunun 50 yaşın üstünde olduğunu vurgulayan Çetindağ, “Zaten bedensel güçleri yetmiyor. Gençler de çobanlık yapmak istemiyor. Bu nedenle ya hayvanlar boşta kalıyor ya da üretici mecburen satmak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.
“Göçmenleri sistemli şekilde değerlendirelim”
“Ülkemizde çok sayıda göçmen var. Hükümet daha önce ‘çobanlık yapanlara vatandaşlık verilecek’ dedi ama bu söz sahada uygulamaya geçmedi” diyen Çetindağ, göçmenlerin sistemli bir şekilde tarım ve hayvancılıkta çalıştırılması gerektiğini ifade etti.
“Eğer bu sorun çözülmezse et daha da pahalanacak”
Hayvancılıkla uğraşan üreticilerin çoban bulamadıkları için hayvanlarını bakımsız bırakmak zorunda kaldıklarını söyleyen Çetindağ, bunun yakın gelecekte et fiyatlarını daha da artıracağını belirtti. “Sivas gibi büyük mera alanlarına sahip bir şehirde bu sorunu çözemezsek, Türkiye genelinde hayvancılık daha da küçülür” dedi.