Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) tarafından yürütülen uzun soluklu tarımsal araştırmalar sonucunda, bölge iklimine uygun dört yeni buğday çeşidi geliştirildi. Toprakla buluşturulan bu akademik ürünler, hasat edilerek yüksek verim potansiyelini sahada da kanıtladı.

Akademiden çıkan buğdaylar toprakla buluştu

SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nde sürdürülen ıslah çalışmaları, bilimsel temellere dayanan ve bölgenin gerçek ihtiyaçlarını karşılayan çeşitlerle sonuçlandı. Yaklaşık 15 yıl süren Ar-Ge sürecinde çoklu yıl ve çoklu lokasyonda yapılan değerlendirmeler, verim ve dayanıklılık açısından güçlü hatların seçilmesini sağladı.

15 yıllık sabırla verime dönüşen bilim

Kış şartlarına ve soğuk strese karşı dayanıklılığı artırmak amacıyla geliştirilen yeni buğdaylar, hastalıklara karşı da yüksek tolerans gösteriyor. Uzun soluklu bu bilimsel çabanın ürünü olan çeşitlerin tescili tamamlandı. Şimdi hedef, bu çeşitlerin yaygınlaştırılması ve çiftçilerin kullanımına sunulması.

Kuantum buğdayı: Kuru tarlada rekor hasat

SBTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, bu çalışmanın meyvelerini toplamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek özellikle "Kuantum" adını verdikleri buğday çeşidinde dekarda 600 kilograma ulaşan bir verim elde ettiklerini vurguladı. Üstelik bu başarı sulamasız tarım koşullarında gerçekleşti.

Sivas, Gençleri Yönetime Dahil Edecek Dev Projenin Merkezi Oldu!
Sivas, Gençleri Yönetime Dahil Edecek Dev Projenin Merkezi Oldu!
İçeriği Görüntüle

Çiftçiye yeni umut: Sertifikalı tohumlar yolda

Prof. Dr. Karaköy, geliştirilen buğdayların şu anda 800 dekarlık alanda sertifikalı tohumluk üretiminin sürdüğünü belirtti. Hasat sonrası modern tesislerde elenip ilaçlanan tohumlar, Sivas genelindeki çiftçilere ulaştırılacak. Çalışmada destek sağlayan çiftçilerden Mehmet Lütfi Okatan’a ve Sivas Belediyesi’ne özel teşekkür iletildi.

Hedefte sadece buğday değil, soya da var

Üniversite, sadece ekmeklik buğdayla sınırlı kalmayarak şeker pancarı, patates ve özellikle alternatif ürün olarak soya bitkisi üzerine de araştırmalar yürütüyor. Gelecek yıllarda makarnalık buğday gibi yeni çeşitlerin de geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması planlanıyor.

Kaynak: İHA