Sahaf Mikail Toga, Sivas'ta halkın ağırlıklı olarak dini kitaplara ilgi gösterdiğini belirterek, "Bu nedenle en çok satış yapılan kitap türü dini kitaplar oluyor." dedi.
Özellikle lise öğrencilerinin okullarda kitap okuma ödevi aldıklarını ve bu yüzden roman türüne yoğun ilgi gösterdiklerini ifade eden Toga, "Sivas'ta üniversite öğrencisi sayısı da oldukça fazla. Bu nedenle üniversiteliler daha çok ders kitaplarına rağbet ediyor." şeklinde konuştu.
Sivaslı vatandaşların okuma oranına dair değerlendirmede bulunan emekli edebiyat öğretmeni Mikail Toga, "İnternet üzerinden de satış yaptığımız için net bir okuma oranı vermek zor. Ancak dükkânımıza gelip kitap alan müşterilere baktığımızda, Sivas'ta okuma oranının orta seviyede olduğunu söyleyebiliriz." dedi.
Eskiden sahafların Osmanlıca el yazması eserler sattığını ancak bu tür eserlerin Sivas’ta pek bulunmadığını dile getiren Toga, "Bu tür nadir eserler genellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yer alıyor." ifadelerini kullandı.
Sahaflık mesleğinin hem yeni hem de eski kitaplar üzerinden döndüğünü belirten Toga, "Günümüzde sahafların işleri daha çok sınavlara hazırlık kitapları ve roman türü eserlerin satışı üzerinden ilerliyor. Eskiden bir sahaf, Osmanlıca el yazması bir kitap sattığında o ayki geçimini kolaylıkla sağlayabiliyordu. Günümüzde bu ne yazık ki mümkün değil." diye konuştu.
Son olarak okuma alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurgulayan Mikail Toga, "Yeni nesillere bu alışkanlığı kazandırarak başarılı olabiliriz. Okullarda da bu yönde yoğun bir çalışma yapılıyor. Bu, geleceğimiz için oldukça umut verici." ifadelerini kullandı.