Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Seyit Ali Büyüktuna, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla viral hepatitler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Her yıl 28 Temmuz'da anılan Dünya Hepatit Günü'nün viral hepatitler konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçladığını belirten Prof. Dr. Büyüktuna, hepatitin karaciğerde iltihaplanmaya yol açan önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti.
Viral Hepatitler Belirti Vermeden İlerleyebiliyor
Viral hepatitlerin uzun yıllar belirti vermeden ilerleyebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Büyüktuna, "Özellikle hepatit B ve C, yıllarca hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir; zamanında tanı konulmadığında siroz ve karaciğer kanserine neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2024 yılına ait güncel tahminlerine göre dünya genelinde 287 milyon kişi kronik hepatit B veya C ile yaşamaktadır. Aynı yıl bu enfeksiyonlar nedeniyle yaklaşık 1,3 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Buna karşın hepatit B ile yaşayan birçok kişi hastalığının farkında değildir ve tedaviye ihtiyaç duyanların önemli bir bölümü sağlık hizmetlerine ulaşamamaktadır." dedi.
Bu Yılın Teması "Hepatitis: Let's Break It Down"
2026 Dünya Hepatit Günü'nün temasının "Hepatitis: Let's Break It Down" olduğunu belirten Prof. Dr. Büyüktuna, "Bu tema; hepatitten korunma, test ve tedavi hizmetlerine ulaşmanın önündeki maddi, sosyal ve sistemsel engellerin kaldırılması çağrısı yapmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yıl yayımladığı yeni rehber de test ve tedavi süreçlerinin sadeleştirilmesini ve bu hizmetlerin kişilerin yaşadığı yere daha yakın sağlık kuruluşlarında sunulmasını önermektedir." ifadelerini kullandı.
Hepatit B'ye Karşı Aşı En Güçlü Koruma Yöntemi
Hepatit B'ye karşı güvenli ve etkili bir aşının bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Büyüktuna, "Yenidoğanların ilk 24 saat içinde aşılanması ve çocukluk çağı aşılarının tamamlanması, hastalığın gelecek kuşaklara taşınmasını önlemenin en güçlü yollarındandır. Kronik hepatit B tanısı alan kişilerde düzenli takip ve gerektiğinde antiviral tedavi; siroz ve karaciğer kanseri riskini azaltır." dedi.





