Sivas'ta bu yıl bahar aylarında etkili olan yağışlar, kuraklık endişesini azaltırken kırsal bölgelerde de önemli bir rahatlama sağladı. Yıllardır yaz aylarında su sıkıntısıyla mücadele eden Yıldızeli ilçesine bağlı Eşmebaşı köyünde, bu yıl bol yağışların etkisiyle su kaynakları yeniden güç kazandı. Köyde geçmiş yıllarda yaşanan su kesintileri yerini kesintisiz su kullanımına bıraktı.

Özellikle yaz mevsiminde su depolarının kısa sürede boşalması nedeniyle şebeke suları gün içerisinde yalnızca belirli saatlerde veriliyordu. Depoların yeniden dolabilmesi için su kullanımı kısıtlanırken, köy halkı günlük ihtiyaçlarını bu saatlere göre planlamak zorunda kalıyordu.
Sorun, yaz aylarında köye gelen gurbetçilerin de etkisiyle daha da büyüyordu. Nüfusun artmasıyla birlikte su tüketimi yükseliyor, mevcut kaynaklar ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyordu. Bu nedenle yıllardır yaz ayları Eşmebaşı köyü sakinleri için su tasarrufunun en fazla önem kazandığı dönem oluyordu.
Ancak bu yıl tablo tamamen değişti. Bahar aylarında aralıklarla etkili olan yağışlar, köyün su kaynaklarını önemli ölçüde besledi. Kaynak sularındaki debinin artmasıyla birlikte depolar dolu kalırken, şebeke suları gün boyunca kesintisiz akmaya başladı.
Geniş ormanlık alanları ve doğal su kaynaklarıyla dikkat çeken Eşmebaşı köyünde vatandaşlar, uzun yılların ardından yaz mevsimine su sıkıntısı yaşamadan girmenin mutluluğunu yaşıyor. Su kaynaklarının güçlenmesi hem günlük yaşamı kolaylaştırdı hem de köyde yaşayan vatandaşların kuraklık endişesini büyük ölçüde ortadan kaldırdı.
Bu yıl yaşanan yağışlı dönem, yalnızca tarım arazilerine değil, kırsal yerleşimlerdeki içme suyu kaynaklarına da adeta can suyu oldu.




