Denize kıyısı olmamasına rağmen alabalık üretiminde Türkiye'de ilk 5 il arasında yer alan Sivas'ta, yılın en kritik ve en hassas dönemi olan alabalık sağımı başladı. Sivas'ın Ulaş ilçesinde, Tecer Dağı'nın yamacına kurulan modern tesiste büyük bir özenle elde edilen yumurtalar, laboratuvar titizliğindeki bir dizi işlemden geçerek yavruya, ardından da sofralık somona dönüşeceği uzun bir yolculuğa hazırlanıyor.
Tecer Dağı'nda Hassas Operasyon
Sivas'tan Karadeniz'e Oradan Rusya'ya Gidiyorlar! pic.twitter.com/c4md1VZDEp
— Bizim Sivas Gazetesi (@bizimsivascomtr) August 1, 2025
Bin 450 rakımlı Tecer Dağı yamacına kurulan ve 5 ayrı ünitede 36 havuza sahip olan alabalık tesisinde yumurta sağım dönemi hareketliliği yaşanıyor. Sağım için uygun olgunluğa ulaşan anaç balıklar özenle seçiliyor. İşin ehli uzmanların ellerinde sağılan yumurtalar, bir süre dinlendirildikten sonra tuzlu suda yıkanarak temizleniyor. Diğer yanda erkek alabalıklardan elde edilen spermler, mikroskop altında kalite kontrolünden geçirildikten sonra yumurtalar ile buluşturularak dölleme işlemi gerçekleştiriliyor. Döllenen bu binlerce yumurta, kuluçka dolaplarına alınarak yaklaşık 20-25 gün sürecek yavruya dönüşme sürecine giriyor.
30 Yıllık Usta, Süreci Anlattı
Tesiste 30 yıllık balıkçılık tecrübesiyle çalışan Birkan Karaçay, normalde yılda bir kez yapılan sağımı, kendi geliştirdikleri metotlarla yılda iki sefere çıkardıklarını belirtti. Karaçay, "Sağım işleminde yumurtaya gelmiş olan anaç balıkların seçilmesi ile işleme başlıyoruz. Bir balıktan ortalama 4 bin, 4 bin 500 yumurta elde edebiliyoruz. Balık genç ise 2 bin veya 3 bin civarında yavru alabiliyoruz" dedi.
Sivas'tan Sofralara Uzanan Lezzet Zinciri
Bu hassas süreçle Ulaş'ta elde edilen yavru balıklar, Sivas ve Kayseri'deki baraj göllerinde belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra Karadeniz'e gönderiliyor. Karadeniz'deki özel kafeslerde "Türk Somonu" olarak yetiştirilen balıklar, başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor.
Birkan Karaçay, "Buradan çıkan yumurtalar genellikle Türkiye içerisine dağıtılıyor. Balık satışlarımız ise yurtdışına da devam ediyor. Genelde buradan çıkan balıkları Rusya'ya gönderiyoruz" diyerek Sivas'ın bu lezzet zincirindeki kilit rolünü vurguladı.